Hoppa till huvudinnehållet

Torget lystes upp av barnens ljuslyktor

Publicerad:
Barnkonventionsdagen firades på Hertig Johans torg med lyktor som förskolebarn målat.
Barnkonventionsdagen firades på Hertig Johans torg med lyktor som förskolebarn målat. Foto: Roland Svensson

Hundratals ljuslyktor lyste upp vintermörkret på Hertig Johans torg när förskolorna firade barnkonventionens dag.

Sedan ett antal år tillbaka firar förskolor runt om i landet barnkonventionens dag, som infaller den 20 november. FN-konventionen som antogs 1989 handlar om barns rättigheter.

På måndagskvällen tändes hundratals ljuslyktor upp när nio förskolor i Skövde samlats på torget för att manifestera dagen. Lyktorna som barnen själva målat och pyntat skapade en varm stämning i den kyliga kvällsluften.

Malte Hessenmöller Nygren, 17 månader, var ivrig att visa sin lykta som målat på förskolan Rosenhaga.
Malte Hessenmöller Nygren, 17 månader, var ivrig att visa sin lykta som målat på förskolan Rosenhaga. Foto: Roland Svensson

– Varje lykta är unik precis som varje barn är, det känns fint att barnen får en röst i det offentliga rummet, säger rektor Anna Westermark.

Tidigare har ljusfesten hållits vid Arena Skövde men nu var det första gången man samlades på Hertig Johans torg. Under kvällen kom förskolebarn tillsammans med föräldrar och andra anhöriga för att titta på sina alster.

– Dessutom har vi tur med vädret, tidigare år har det regnat eller blåst den här dagen, säger Anna.

Personal från förskolorna hjälptes åt att tända och hålla liv i lyktorna under de två timmar som ljusmanifestationen pågick. Marie Andersson från Aspö förskola var en av förskolelärarna som deltog.

– Alla lyktor är olika men lika fina, när barnen målat och jobbat med återbrukat material som burkar, löv, papper eller tyg, menade Marie.

Marie Andersson från Aspö förskola såg till att hålla liv i ljusen.
Marie Andersson från Aspö förskola såg till att hålla liv i ljusen. Foto: Roland Svensson
Fina lyktor lyste upp torget.
Fina lyktor lyste upp torget. Foto: Roland Svensson

Artikeltaggar

BarnkonventionenSkola och utbildningSkövde

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.