Hoppa till huvudinnehållet

Tungt besked för Skövde AIK – ombyggnationen av Södermalms IP försenas

Publicerad:
Ombyggnationen av Södermalms IP försenas.
Ombyggnationen av Södermalms IP försenas. Foto: Jonathan Ström

Ombyggnationen av Södermalms IP försenas. Det meddelar Skövde kommun på sin hemsida. Ett besked som skapar en stor oro i Skövde AIK.

– Det är tråkigt, Det är kommunen som bygger och vi få förhålla oss till det de säger och gör, säger Skövde AIK:s ordförande Lennart EK.

Att det drar ut på tiden beror på överklagandet kring den tänka friidrottsarenan i Södra Ryd.

”Kommunens elever och friidrottsföreningarna behöver ha möjlighet att utöva friidrott på Södermalms IP till dess att idrottsplatsen Södra Ryd står färdig. Överklaganden på nybyggnationen i Södra Ryd som inkommit måste hanteras och därför kommer byggtiden nu att förlängas något. Det betyder i sin tur att ombyggnationen av Södermalms IP blir försenad ” skriver Skövde kommun i sitt pressmeddelande.

– Idrotten är viktig för folkhälsan och vi behöver fortsatt låta friidrottare och elever utöva idrott inom Skövde kommun. Ingen sport ska behöva stå tillbaka på grund av överklagan. Det handlar om en försening av den nya friidrottsplatsen i Södra Ryd, och som en konsekvens även Södermalms IP. Vi hade räknat med att idrottsplatsen i Södra Ryd skulle stå klar till sommaren 2024, men nu blir det förskjutet. Jag är väl medveten om att det finns önskemål kring fotbollsarenan och vi kommer se till att nästa säsong fungerar för fotbollen, säger kommunalrådet Theres Sahlström (M) i pressmeddelandet.

Ett tungt besked för Skövde AIK, bara dagarna innan laget ska kvala mot Falkenberg.

– Det är jätteilla för oss, vi har ju bara dispens att spela på Södermalm 2024, säger Lennart Ek.

Vill det sig riktigt illa kan Skövde AIK behöva spela matcher på annan ort 2025.

– Så är det, om vi inte får en ny dispens. Det vet vi inte nu. Vi fick det här beskedet under eftermiddagen, så vi har inte kommit någonstans med det än, men vi får prata med fotbollförbundet och SEF och se vart vi landar i de här frågorna och hur de hanterar det.

Lennart Ek är ordförande i Skövde AIK.
Lennart Ek är ordförande i Skövde AIK. Foto: Erica Augustsson

– Att behöva spela någon annanstans skulle bli en ekonomisk katastrof, även om vi inte vet vad det skulle kosta, det är ju inget vi undersökt än som sagt. Vi får börja titta på det i morgon hur vi ska hantera det här, säger Lennart Ek.

Exakt hur lång förseningen blir är oklart, men i pressmeddelandet skriver kommunen att man räknar med en försening på ungefär ett år av friidrottsplatsen i Södra Ryd.

– Sedan vet vi ju inte hur det kommer att överklagas i Ryd framöver, det kanske hamnar i många instanser och det var inget vi fick svar på idag när vi hade ett möte med kommunen. Man kan ju tycka att en kommun behöver ha en plan B om det blir ett överklagande, och det verkar man inte ha här. Utan nu känns det som att det här hamnar på oss, säger Lennart Ek.

Några ytterligare möten med kommunen gällande den här frågan finns inte heller planerade i dagsläget.

– Det är ju en politisk fråga, och idag på mötet var det bara tjänstemän så jag hade gärna sett att det hade funnit politiker med också, men man skickar fram tjänstemännen i de här frågorna. Det är jobbigt att vi hamnar här. Södermalms IP borde ha renoverats för 20 år sedan, så det är klart man blir besviken av det här, säger Lennart Ek.

Artikeltaggar

Skövde AIKSkövde kommunSport

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.