Hoppa till huvudinnehållet

Bolag drar ner på antalet fysiska butiker – Skövdebutik drabbas

Publicerad:
Reporter Tobias Larsson Franzén
Tobias Larsson Franzén
tobias.larsson-franzen@sla.se
Möbelbutiken Trademax på Stallsiken i Skövde stänger. Sista öppetdagen är på söndag.
Möbelbutiken Trademax på Stallsiken i Skövde stänger. Sista öppetdagen är på söndag. Foto: Tobias Larsson Franzén

Trademax i Skövde stänger när ägarbolaget väljer att minska ner på antalet fysiska butiker i Norden.

På ett styrelsemöte tidigare i höst beslutade BHG-group om att genomföra ett antal strukturella förändringar för ökad lönsamhet. Det handlade bland annat om att minska ner på dotterbolaget Home Furnishing Nordic ABs fysiska butiker i såväl Sverige som Norge och Finland.

Berörs av beslutet gör ett 20-tal butiker inom varumärkena Trademax, Chilli och Kodin1.

– Vi ser att förutsättningarna för att driva fysiska butiker har förändrats kraftigt under det innevarande året, och som vi ser kommer att förändras ytterligare till vår nackdel när vi blickar framåt i tiden. Det gäller framför allt kostnaderna för butikshyror som har stigit, säger Jonas Hessler, vd för Home Furnishing Nordic AB.

– Med framför allt Trademax vänder vi oss till konsumenter med lite tunnare plånböcker, och att absorbera sådana kostnadsökningar såg vi inte skulle gynna våra kunder. Vi har valt att agera innan det har blivit ett problem och vi kommer att fokusera mer på vår onlinebutik och de butiker som har en större kundtillströmning – i Stockholm, Göteborg, Malmö, Helsingborg och Jönköping.

Besökstapp

Trademax på Stallsikens handelsområde i Skövde är alltså en av de som inte blir kvar.

– Generellt så har vi märkt av ett besökstapp i de fysiska butikerna, som har varit mest märkbart på de mindre orterna. Men det är inget unikt för Skövde, säger Jonas.

Ett tråkigt men nödvändigt beslut, menar han:

– Vi tycker givetvis att det är jättetråkigt. Jag har själv varit ute till de olika butikerna och personalen har gjort ett jättebra jobb, men det handlar om att förutsättningarna för att driva verksamhet har förändrats.

Sista öppetdagen för butiken i Skövde blir på söndag den 26 november.

– Man kommer ha en jättemöjlighet att göra riktiga klipp innan vi stänger.

Artikeltaggar

ButikerE-handelHandelSkövde

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.