Hoppa till huvudinnehållet

Boule – en sport för alla åldrar: ”Verkar ha så kul här”

Publicerad:
Klubbarna La Boule de Trix och Boule Bonbon höll öppet hus i sin nya anläggning.Wivianne Björk gav råd och tips till premiärspelarna Birgitta och Per-Olof Svensson.
Klubbarna La Boule de Trix och Boule Bonbon höll öppet hus i sin nya anläggning.Wivianne Björk gav råd och tips till premiärspelarna Birgitta och Per-Olof Svensson. Foto: Anneli Malm

Det klingar i boulehallen när kloten slår emot varandra och från kaffeborden sprids ett vänskapligt sorl. Boule är sport för alla åldrar som bjuder på mycket gemenskap, enligt utövarna.

– Det är roligt, de verkar ha så kul här och det smittar av sig, säger Britta Lund-Larsen som spelade för första gången.

Bouleklubbarna La boule de Trix och Boule Bonbon höll öppet hus i sin nya lokal i Billingehov. En dag som gav möjlighet att prova på att spela boule, delta i femkamp och umgås över fikaborden där det dagen till ära serverades tårta. Men det var även ett tillfälle för klubbarna att visa upp sin nya anläggning som de är väldigt glada över.

”Sveriges finast anläggning”

– Den är fantastisk, det är Sveriges finaste anläggning. Det finns ingen som är i närheten, säger Mattias Thorell, ordförande i Club La boule de Trix.

– Sen ligger den väldigt bra till, det är enkelt att parkera till exempel men vi får också mycket bonus med folk som ändå här i idrottshallen. Vi når ut till mycket nytt folk och båda föreningarna har ökat i medlemsantal sen kom vi hit.

Lars Heurlin, ordförande Club Boule Bonbon och Mattias Thorell, ordförande Club La Boule de Trix säger att de samarbetar mycket även om de två klubbarna har lite olika inriktningar.
Lars Heurlin, ordförande Club Boule Bonbon och Mattias Thorell, ordförande Club La Boule de Trix säger att de samarbetar mycket även om de två klubbarna har lite olika inriktningar. Foto: Anneli Malm

Olika inriktningar

De två klubbarna samarbetar mycket även om de bedriver lite olika inriktning på sin verksamhet. Boule Bonbon har aktiviteter främst på dagtid och för daglediga medan La boule de Trix har sin verksamhet på kvällstid och har en del yngre medlemmar.

– Vi tävlar mycket, vi deltar i alla förbundsarrangemang så vi är en mer tävlingsinriktad klubb och alla medlemmar har tävlingslicens.

Fina framgångar

Klubben har nått fina framgångar den senaste tiden. Veteraner 55 vann Svenska cupen och damlaget tog hem en tredje plats.

– Svenska cupen är det mest prestigefyllda man kan vinna inom boulen. Det är otroligt många som vill vinna och många som deltar, det var nästan 50 klubbar runt om i Sverige som deltog. Först var det regionala kval och sen finalspelet som var här.

Bosse Björck, Inger Peterson och Lillemor Fridlundh i Club Boule Bonbon diskuterar taktiken under matchen.
Bosse Björck, Inger Peterson och Lillemor Fridlundh i Club Boule Bonbon diskuterar taktiken under matchen. Foto: Anneli Malm

Mer friskvård

Club Boule Bonbon är mer inriktad på friskvård och den sociala biten även om de också tävlar, då främst i pensionärstävlingar. Dagtid måndag till fredag är det mycket aktiviteter i hallen.

– Vi har förlagt vår verksamhet på dagtid och det betyder att det är pensionärer och daglediga som är med och vi har inte så många yngre medlemmar, säger Lars Heurlin, ordförande i Club Boule Bonbon.

Vad är det viktigaste med er verksamhet?

– Det är att vi har en plats att samlas på, träffas och bry sig om varandra. Vi är ganska många medlemmar som är lite äldre och som är ganska ensamma. De kanske tar sig till hallen flera gånger i veckan, ibland för att träna ibland bara för att dricka kaffe och prata med en kompis, säger han och tillägger:

– Men inte minst att man kan spela boule även om man är lite äldre eller har någon funktionsnedsättning. Vi har en medlem som har tio procent syn och det är inte dåligt att kunna aktivera sig ändå.

Britta Lund-Larsen provade på boule för första gången. Hon säger att de verkar ha så kul i klubben och att det smittar av sig.
Britta Lund-Larsen provade på boule för första gången. Hon säger att de verkar ha så kul i klubben och att det smittar av sig. Foto: Anneli Malm

”Smittar av sig”

Britta Lund-Larsen var i hallen för att prova på boule för första gången.

– Det är roligt och de verkar ha så kul och det smittar av sig, säger hon som funderar på att börja spela.

– Det är en bra pensionärssport och de har väldigt mycket aktiviteter här i Skövde.

Det är även premiär för Birgitta och Per-Olof Svensson och Per-Olof ser fördelar med att bli aktiv i klubben.

– Man får en sysselsättning och det verkar finnas en bra gemenskap här, säger han.

Wivianne Björk från Boule Bonbon är med och visar hur spelet går till.

– Vi är fyra värdar som tar hand om nya och vi är väldigt måna om att ta hand om dem, säger hon.

Boulespelarna är så glada över sin nya anläggning som de tycker är Sveriges finaste. De flyttade dit för ett år sedan. Tidigare var de på Mariesjö men den hallen är riven.
Boulespelarna är så glada över sin nya anläggning som de tycker är Sveriges finaste. De flyttade dit för ett år sedan. Tidigare var de på Mariesjö men den hallen är riven. Foto: Anneli Malm

Artikeltaggar

BillingehovBouleMariesjöSkövdeSvenska cupen

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.