Hoppa till huvudinnehållet

Får köpa nästan hela sträckan: ”De områdena är en senare fråga”

Publicerad:
Karlsborgsbanan
Karlsborgsbanan Foto: Åsa Lord

På måndag är det dags för kommunfullmäktige att besluta om att överta Karlsborgsbanan från Trafikverket, vilket innebär att köpa loss 16 fastigheter längs den aktuella sträckan. Där ingår dock inte stationsområdet.

– Men förhoppningsvis kommer både det och stationsområdet i Mölltorp övergå till kommunen, men det är en senare fråga, säger Torbjörn Colling.

Karlsborgs kommun erbjuds att ta över del av Karlsborgsbanan från Trafikverket till en köpeskilling av 190 420 kronor. Kommunen får tillträde till fastigheterna 1:a december, då Trafikverket ska vara klara med att sanera marken.

Därför föreslår kommunstyrelsen att fullmäktige beslutar att utöka investeringsbudgeten med motsvarande summa och att ge samhällsbyggnadschefen i uppdrag att genomföra köp av de 16 fastigheter som ingår i bansträckningen.

– Det här handlar om att ta över den del av banan som är från kommungränsen Tibro-Karlsborg, fram till viadukten där flygfältet slutar – eller börjar, vilket man nu vill se det som, förklarar kommunstyrelsens ordförande Torbjörn Colling (M).

Redan påbörjat arbete

Rivning av Karlsborgsbanan i Ransberg.
Rivning av Karlsborgsbanan i Ransberg. Foto: Jesper Sydhagen

Sträckan från viadukten fram till och med stationsområdet ligger alltså inte med i köpet utan kommer att ägas av Fortifikationsverket, liksom stationsområdet i Mölltorp.

– Men förhoppningsvis kommer båda dessa stationsområden övergå till kommunen, men det är en senare fråga, säger Torbjörn Colling.

Banan är cirka 43 kilometer lång och öppnades 1876 för person- och godstrafik. Persontrafiken upphörde 1986 och godstrafiken fanns kvar till slutet av 1990-talet. Sträckan Tibro–Karlsborg blev formellt nerlagd 2010 medan sträckan Skövde–Tibro lades ner så sent som i slutet av 2018.

– Jag yrkar bifall till det här beslutet; det är viktigt att kommunen kan få rådighet över området eftersom Tibro redan har påbörjat arbete med en cykelled att binda ihop oss med, och det är en viktig del, menar oppositionsrådet Jonas Davidsson (S).

Karlsborgs stationsområde köps upp av Fortifikationsverket.
Karlsborgs stationsområde köps upp av Fortifikationsverket. Foto: Jesper Sydhagen

Artikeltaggar

BeslutBostad och byggenFastigheterFortifikationsverketJonas DavidssonKarlsborgKommunfullmäktigeKommunstyrelsenMölltorpTorbjörn CollingTrafikverket

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.