Hoppa till huvudinnehållet

”Ingen vits att jaga spelare som är marginellt bättre”

Publicerad:
Skövde HF:s tränare Daniel Birkelund.
Skövde HF:s tränare Daniel Birkelund. Foto: Mattias Olsson

I förra veckan vann Skövde HF en jämn match mot Önnered. Nu väntar ett långt uppehåll på grund av VM, och nästa match är inte förrän den 20:e december. SLA har pratat med tränaren Daniel Birkelund om hur han ser på säsongen såhär långt, vad man ska göra under uppehållet, och den lite knepiga situationen på mittsex.

Såhär långt har Skövde HF spelat nio matcher i serien, vunnit fem, förlorat fyra och ligger i nuläget sexa i tabellen.

– Jag tycker att starten har varit helt okej sett till resultat och poäng. Vi ligger på en bra position för att ta oss an resten av säsongen. Hade vi tagit två poäng till så hade vi nog varit supernöjda, och hade vi haft två poäng färre hade vi varit missnöjda. Nu är det lite mitt emellan. Men det är jämt mellan många lag och en jämn tabell där vi har häng både på lag ovanför samtidigt som vi jagas av lag underifrån.

Gällande prestationerna tycker tränare Birkelund att det gått lite upp och ner.

– Det har varit lite svängigt och ojämna prestationer, både från match till match och även under de enskilda matcherna.

Han tycker dock att det sett lite bättre ut på slutet.

– Vi gjorde tre bra matcher mot Höör, utan att få utdelning, och så gjorde vi en bra match sist mot Önnered, så vi har en lite tryggare plattform att stå på nu.

Under ledigheten kommer laget inte att träna tillsammans under hela perioden fram till nästa match, utan den närmsta tiden blir det mer individuell träning för spelarna innan laget återsamlas igen.

– Det är en bra träningsperiod, där vi verkligen kan jobba med vissa saker och se om vi kan hitta en ännu bättre grund att stå på inför nästa del av säsongen. Den här veckan är det mer individuell träning med lite extra fokus på fysträning, sedan återsamlas vi den 27, och det blir väl ingen enorm skillnad i träningen men vi kanske kan trycka på lite mer än när vi spelar matcher, men först får spelarna lite mental återhämtning, säger Birkelund.

Skövde HF ligger i nuläget sexa i tabellen.
Skövde HF ligger i nuläget sexa i tabellen. Foto: CARL SANDIN

För Daniel Birkelund egen del blir det dessutom ett besök i Danmark och VM innan nästa match.

– Det blir en sväng till Danmark under slutet av VM. Danska handbollsförbundet har ett symposium där jag ska vara med. Det får man se som en komplimang och det är naturligtvis något jag ser fram emot. Det blir även inspirerande att se handboll på internationell toppnivå, och se de allra bästa spelarna på nära håll.

En utmaning som Skövde HF haft den här säsongen är mittsexpositionen. Ida Eriksson har missat de senaste fem seriematcherna, och även unga Tilda Redzic är skadad och har missat de senaste matcherna. I matchen mot Önnered spelade Ebba Hultberg, som gör sin första säsong i a-laget, och Ebba Hägg som normalt tillhör akademin. Skadorna har gjort att Daniel Birkelund även testat att spela med fyra niometers-spelare under perioder av matcherna. Trots skadeläget räknar inte Birkelund, som även är sportchef, med något nyförvärv på positionen, även om han inte utesluter det helt.

– Det är inte något vi jobbar intensivt med. Skulle det dyka upp en möjlighet så är vi öppna för det, men det finns inte någon stor marknad med spelare som, ett, är såpass bra att de går direkt in, två, som vi har råd med, och tre, som finns tillgängliga och kan flytta till Skövde med kort varsel. Den ekvationen är inte så jättelätt att få ihop. Jag ser ingen vits med att jaga spelare som i bästa fall kanske är marginellt bättre än de vi har, säger Birkelund och fortsätter:

– Grundplanen är att vi kämpar på med de spelare vi har och som vi tror på, och fortsätta jobba hårt med dem. Det finns saker som vi gör nu som kanske kostar lite i prestation och kanske kostar något poäng just i dag eller i morgon men som på lite längre sikt kan ge en väldigt fin effekt. Jag är inte så orolig, men det är en position där man ofta har en fördel av att ha varit med lite grann, men det finns å andra sidan bara ett sätt att skaffa sig erfarenhet.

Artikeltaggar

Daniel BirkelundHandbollSkövde HF

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.