Hoppa till huvudinnehållet

Nätverksträff med Bris Väst: ”Utrymme där folk kan samverka och kunskapsutbyta”

Publicerad:
Ett fyrtiotal personer hade samlats till nätverksträff i Skövde under tisdagen.
Ett fyrtiotal personer hade samlats till nätverksträff i Skövde under tisdagen. Foto: Amelie Länsberg

Under tisdagen hade Bris Väst bjudit in yrkesverksamma i Skövde till en nätverksträff. Syftet var att utbyta kunskap och erfarenheter när det gäller att tidigt kunna ge stöd till barn som utsatts för våld.

– Vi kan skapa ett utrymme där folk kan samverka och kunskapsutbyta men också kanske göra något tillsammans framöver. Det är det vi hoppas, sade Nathaly Mejia, regionombud för Bris Väst.

Temat för träffen var Våld mot barn. De ville dels lyfta barns rätt till en uppväxt fri från våld, dels det ansvar som vuxna har för att agera för att barn ska få stöd.

Att det blev just denna vecka berodde på att det dels var Barnkonventionens dag på måndagen, dels på att det är Orange Week hela veckan som syftar till att lyfta frågan om mäns våld mot kvinnor, något som ofta drabbar även barn.

Yrkesverksamma

Totalt var det cirka 40 personer som deltog från Skövde. När programmet var slut stannade många kvar och fortsatte prata med varann.

– Det har varit allt från civilsamhället, skolväsendet, kuratorer, tjänstemän inom kommun och Länsstyrelsen i Västra Götaland, förklarade Nathaly.

Jennifer Yanelli Dehlén uppskattade att få träffa andra och diskutera frågorna.
Jennifer Yanelli Dehlén uppskattade att få träffa andra och diskutera frågorna. Foto: Amelie Länsberg

En av deltagarna var barn- och ungdomsstrategen Jennifer Yannelli Dehlén. Hon tyckte det var bra att samlas från olika håll, utbyta kunskaper och erfarenheter och samtidigt få en bra lägesbild från Bris som möter barnen i realiteten.

– De bär ju in barnets röst i statistiken, sade Jennifer och fortsatte:

– Bakom alla samtal som kommer in till Bris har vi barn som bor i Skaraborg. Det är bra att bli påmind att det är våra barn med.

Aktuell problematik

Just våld är den tredje vanligaste orsaken till att barn tar kontakt med Bris, det har ökat flera år i rad, och problemet är utbrett. Nathaly berättade att under 2022 kom 9700 samtal in till Bris som handlade om våld. Man räknar även med ett stort mörkertal. Nathaly påpekar att våld inte alltid syns.

– Barn berättar att de upplever mobbning, sexuella övergrepp, hedersvåld och förtryck, psykiskt och fysiskt våld.

Nathaly Mejia är regionombud för Bris Väst.
Nathaly Mejia är regionombud för Bris Väst. Foto: Amelie Länsberg

Hon vill uppmana vuxna att våga fråga.

– Det är bättre att vi frågar som vuxna än att vi gissar. Det barn berättar är att de vill att vuxna ska fråga, ha tid och vara snälla.

Barns berättelser

Bris information grundar sig på de berättelser de får till sig från barn som hör av sig på mail, telefon, sms eller chatt.
Bris information grundar sig på de berättelser de får till sig från barn som hör av sig på mail, telefon, sms eller chatt. Foto: Amelie Länsberg

Utgångspunkten för Bris information är sådant som barn själva berättat när de hört av sig till Bris. I senaste årsrapporten står till exempel: ’Normen säger att man älskar sina föräldrar, för dom ger en allt man behöver, men när det inte är så, måste man verkligen det?’.

Från Bris sida vill man förstås uppmuntra fler barn att våga berätta, att anförtro sig till en vuxen.

– Ge möjlighet för berättandet så barn upplever att det finns en trygg plats att faktiskt berätta. När barn tar kontakt och berättar finns det hopp att de kan få det stöd de behöver, sade Nathaly.

Artikeltaggar

BarnBrisBrott, lag och rättÖvergreppSexuella övergreppSkaraborgSkövdeVåld mot kvinnor

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.