Hoppa till huvudinnehållet

Överklagande försenar för både friidrotten och fotbollen: ”Inget av etapp ett”

Publicerad:
Ytterligare en överklagan har gjorts gällande den nya friidrottsanläggningen i Södra Ryd. Det innebär att även omställningen av Södermalms IP till en superettaarena inte kan genomföras som planerat. Löparbanor kan inte rivas för då har inte föreningar och skolor möjlighet till att utöva friidrott.
Ytterligare en överklagan har gjorts gällande den nya friidrottsanläggningen i Södra Ryd. Det innebär att även omställningen av Södermalms IP till en superettaarena inte kan genomföras som planerat. Löparbanor kan inte rivas för då har inte föreningar och skolor möjlighet till att utöva friidrott. Foto: Anneli Malm

Bygglovet för den nya friidrottsanläggningen har överklagats igen. Det innebär att de åtgärder som skulle ske på Södermalms IP för att nå superettastandard inte kommer ske som planerat i höst.

– Det är i stort sett inget av det vi kan göra i det här läget av det vi kallar etapp ett, säger Pär Jonsson, Skövde kommun.

En ny friidrottsanläggning är tänkt att byggas i Södra Ryd och stå klar till säsongen 2024. Det då Södermalms IP ska ställas om för spel i Superettan.

Det första mark- och bygglovet för friidrottsanläggningen överklagades och Länsstyrelsen återförvisade ärendet till bygglovsnämnden för ett nytt beslut om bygg- och marklov. Vilket nämnden tog i oktober, nu har även det beslutet överklagats.

– Länsstyrelsen pekade oss lite i rätt riktning i det beslutet som bygglovsnämnden fattade senast hur vi skulle tolka stadsplanen. Vi tror att det kommer gå vägen ändå men det ligger hos länsstyrelsen nu igen, säger Pär Jonsson, chef fastighetsprojekt, Skövde kommun.

Pär Jonsson, Skövde kommun, säger att de ska träffa berörda föreningar för att diskutera vad som kan göras framåt även om etapp ett på Södermalms IP nu inte kan genomföras som det var tänkt i höst. Arkivbild.
Pär Jonsson, Skövde kommun, säger att de ska träffa berörda föreningar för att diskutera vad som kan göras framåt även om etapp ett på Södermalms IP nu inte kan genomföras som det var tänkt i höst. Arkivbild. Foto: Per Engelbrektsson

Blir förseningar

Det innebär, oavsett länsstyrelsens beslut, att friidrottsanläggningen inte kommer att vara klar till säsongen 2024. Förhoppningen nu är att det står en ny anläggning klar till säsongen 2025.

– Det blir en fördröjningen och nu har vi förmedlat informationen till de som berörs. Sen behöver vi ha samtal för att hitta bästa lösningarna framåt, säger kommunalrådet Theres Sahlström (M) och tillägger:

– Vi behöver bena ut vad som måste lösas och vem som ska göra vad i det. Nu har vi fått information att de här överklaganden får den här effekten på projektets genomförande och då får man sätta sig ned och spalta upp vad som behöver göra.

En skiss över den nya friidrottsanläggningen i Södra Ryd som återigen har överklagats.
En skiss över den nya friidrottsanläggningen i Södra Ryd som återigen har överklagats. Foto: Skövde kommun

Friidrotten kvar

Tanken var att börja med att riva upp löparbanorna på Södermalms IP så fort fotbollssäsongen var över. Men om det görs kommer det inte att finnas någon anläggning för föreningar och skolor att utöva friidrott på i Skövde. Det innebär att omställningen av Södermalms IP till en superettaanläggning försenas.

– Det är i stort sett inget av det vi kan göra i det här läget av det vi kallar etapp ett, att riva upp, flytta plan och belysningsmaster, för det påverkar friidrotten. Vi ska ha en dialog i morgon med alla föreningar för att se vad vi kan göra för säsong 2024/2025 ändå. Det är att övervintra ytterligare en säsong men vad kan vi göra på Södermalm för att möjliggöra bättre evenemangsmöjlighet. Det blir som i första läget när vi ställde om arenan och då gjorde vi ändå smågrejer. Att hitta en väg fram så den står pall två säsonger till innan den är fullt utbyggd, säger Pär Jonsson.

Förlängd dispens

Förhoppningen är nu att få en förlängd dispens från Svenska fotbollsförbundet, i dag sträcker den sig fram till april 2025.

– Det är inte vi som har dispensen, det är föreningen, och vi får hjälpa dem i dialogen med Svenska fotbollsförbundet. Men vi hade förhört oss lite innan, vad som skulle hända om vi får en överklagan, vi skulle även kunna få en överklagan på Södermalm när bygglovet väl kommer. Hur ställer de sig till det? Svaret var egentligen att då får vi ta det där och då. Det har hänt förut att man inte klarat sin dispens under de två åren som man brukar bli given. Vi tror på en bra dialog.

Tungt besked för Skövde AIK – ombyggnationen av Södermalms IP försenasNytt bygglov för friidrottsarena: ”Finns ett allmänintresse”Länsstyrelsen river upp bygglov för friidrottsarenanKommunen inväntar beslut från länsstyrelsenÖverklagan kan rubba plan för friidrottsanläggningStartskottet för ny friidrottsarena: ”Är väldigt glada”

Artikeltaggar

BeslutFriidrottModeraternaNämnderÖverklagandenPolitikSkövde kommunSödermalmSödermalms IPTheres Sahlström

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.