Hoppa till huvudinnehållet

Skövde AIK:s lagkapten är redo för avgörandet: ”Är en fördel”

Publicerad:
Lagkapten Filip Schyberg går in i de avgörande kvalmatcherna med en bra känsla.
Lagkapten Filip Schyberg går in i de avgörande kvalmatcherna med en bra känsla. Foto: Mattias Olsson

På torsdag spelas den första kvalmatchen mellan Skövde AIK och Falkenbergs FF, om vilket lag som ska spela i superettan nästa säsong. Skövde AIK:s lagkapten Filip Schyberg ser fram emot de avgörande matcherna.

– Det är en jättepositiv känsla. Det känns som att hela truppen verkligen tror på det här, och vi är verkligen laddade nu inför matchen. Jag ser fram emot matcherna och tror verkligen att vi kommer att lösa det här, säger Filip Schyberg när SLA träffar honom innan tisdagens träning.

Filip Schyberg tillhör de spelare som var med även 2021 när Skövde AIK senast kvalspelade om en plats i superettan. Den gången besegrade SAIK Akropolis. Något Schyberg bara har positiva minnen från.

– Det var en fantastisk hemmamatch på konstgräset minns jag. Det var fullsatt och ett jäkla bra tryck. Vi vinner den matchen med 3–0, så den första matchen har bara grymt bra minnen, och i returen stängde vi ner matchen helt. Då var det väldigt nervöst. Jag tror man kommer känna ett större lugn nu. Jag hoppas att vi har nytta av det kvalet nu.

Hur betydelsefulla är de här matcherna för Skövde AIK?

– De är jättebetydelsefulla. Det går inte understryka nog. Men samtidigt var det nog många som inte ens trodde att vi skulle ha den här chansen, så i veckan har vi pratat mycket om att detta är en bonus och något positivt för oss. Vanligtvis går lag in i negativt kval i dålig form, men vi har i stället avslutat väldigt bra, vilket är en fördel, och många i laget har bra självförtroende.

Vände formkurvan

Ja, Skövde AIK inledde ju säsongen svagt och låg länge, länge sist i tabellen, men avslutningen var riktigt stark och till sist nådde SAIK en kvalplats. Schyberg ger sin syn på hur säsongen utvecklats.

– Vi tappade en fyra, fem startspelare inför året och fick det inte riktigt att stämma i början. Men under hösten har vi fått en helt annan lagsammanhållning och har verkligen kul även utanför fotbollen. Det var inte dåligt i våras, men vi har kommit samman mer i höst. Vi fick också in riktigt bra spelare under sommaren. Sedan är "Tobbe" (tränaren Tobias Linderoth) väldigt avgörande. Han matar in i oss varje dag att det kan gå om vi tror på det och jobbar stenhårt på träning, så han är väldigt delaktig.

Annat lag

Efter sommaruppehållet såg Schyberg ett helt annat lag.

– Efter att vi kom tillbaka från uppehållet var det en helt annan känsla i hela gruppen, och då började vi också spela bättre. När vi sedan passerade ÖIS i tabellen kände man att det verkligen hände något. Sedan hade nog de andra lagen räknat bort oss sedan typ omgång tio.

Vad blir viktigast för att lyckas mot Falkenberg?

– Det är ett lag som gjort en grym säsong. Det är ett bra lag vi möter och det kommer bli tight tror jag. De har gjort en hel del mål och varit starka på hemmaplan. Viktigast för att lyckas blir att vi spelar vårt eget spel och jobbar med våra styrkor. På slutet har ju det fungerat mot de flesta lagen i superettan. Nyckeln blir vår egen prestation. Det är upp till oss själva, säger Schyberg.

Filip Schyberg tror på SAIK i kvalet.
Filip Schyberg tror på SAIK i kvalet. Foto: Mattias Olsson

I går kom beskedet att ombyggnationen av Södermalms IP försenas. Något som inte passerat obemärkt förbi.

– Jag har noterat det och tycker det är tråkigt. Det kan ju hota klubbens elitlicens 2025, men för egen del så vill jag främst hålla fokus på kvalet, säger Filip Schyberg

Vad gör du så här några dagar innan match och mellan matcherna för att inte tänka på fotboll dygnet runt?

– För att koppla av brukar jag kolla på serier eller på tv. Tv-spel fungerar också. Det är viktigt att göra något som inte är fotbollsrelaterat. Hänga med nära och kära fungerar också.

Filip Schyberg.
Filip Schyberg. Foto: Anton Gustavsson

Artikeltaggar

Filip SchybergFotbollSkövde AIK

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.