Hoppa till huvudinnehållet

Skövdebo dömd för grovt sexbrott mot barn – HD tar inte upp fallet

Publicerad:
Högsta Domstolen tar inte upp fallet med Skövdebon som dömts till fängelse för grov våldtäkt mot barn.
Högsta Domstolen tar inte upp fallet med Skövdebon som dömts till fängelse för grov våldtäkt mot barn. Foto: Magnus Andersson/TT

Skövdebon dömdes i tingsrätten för grov våldtäkt mot barn men slapp fängelse. Hovrätten ansåg tvärtom att ingen annan påföljd än fängelse var aktuell och han dömdes till fängelse i fyra år och sex månader. Då vände han sig till Högsta Domstolen som nu säger nej till prövning av fallet.

Mannen åtalades vid Skaraborgs tingsrätt misstänkt för att under flera års tid ha utsatt ett närstående barn – som vid tiden för brotten var mellan sex och tolv år – för ett stort antal grova sexuella gärningar.

Slapp fängelse

För snart ett år sedan dömdes mannen som är i 30-årsåldern för grov våldtäkt mot barn. Tingsrätten bedömde att straffvärdet på gärningarna var sju års fängelse. Men trots att mannen enligt tingsrätten var skyldig till ett grovt brott slutade det med att domstolen bestämde att påföljden skulle stanna vid skyddstillsyn och samhällstjänst. Han skulle även genomgå ett behandlingsprogram och betala 450 000 kronor i skadestånd till brottsoffret.

Tingsrätten tog hänsyn till flera olika faktorer när man valde påföljd. Bland annat ansåg man att mannen var under 18 år en större del av brottstiden, att det gått långt tid sedan brotten skedde och att han troligen skulle förlora jobbet på grund av domen.

Men åklagaren, som hade yrkat att han skulle dömas till fem års fängelse, ansåg att tingsrätten gjort en felaktig bedömning och överklagade till hovrätten. Åklagaren ansåg bland annat att det inte fanns stöd för tingsrättens slutsats att större delen av brottsligheten begicks när han var under 18.

HD säger nej

Göta hovrätt konstaterade i sin dom i våras att ingen annan påföljd än fängelse var aktuell. Men när domstolen bestämde längden på fängelsestraffet tog man ändå hänsyn till vissa saker, som exempelvis mannens relativt sett låga ålder vid några av brotten, att det tagit ”osedvanligt lång tid” mellan brottet och slutlig dom och att han också då hade blivit av med jobbet. Hovrätten höjde också skadeståndet till brottsoffret till 570 000 kronor.

Mannen överklagade domen till Högsta Domstolen, HD, och hoppades att fallet skulle få prövningstillstånd. Men i ett beslut från HD i dagarna framgår att man har gått igenom materialet i ärendet och därefter kommit fram till att det saknas skäl att ge det prövningstillstånd.

Därmed står hovrättens beslut fast.

Skövdebo slapp fängelse för grova barnvåldtäkter – åklagaren överklagar

Artikeltaggar

BrottBrott, lag och rättFängelseIF GötaSkaraborgs tingsrätt

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.