Hoppa till huvudinnehållet

Tidigare flickskola med mycket historia – nu ska huset renoveras

Publicerad:
Huset på Skolgatan 2 genomgår renovering för att kunna fortsätta stå emot Skövdes väder och vind i framtiden.
Huset på Skolgatan 2 genomgår renovering för att kunna fortsätta stå emot Skövdes väder och vind i framtiden. Foto: Skövdebostäder

I centrala Skövde på Skolgatan ligger ett hus som bär på mycket historia. 1878 byggdes det och användes som en flickskola. Nu har Skövdebostäder beslutat att renovera byggnaden.

Den tidigare flickskolan på Skolgatan 2 finns spåren kvar av sitt ursprung även om det idag huserar Skövdebostäders kontor och PROs föreningslokal.

Med hjälp av linoljefärg och specialbeställt virke bevaras nu fasadens utseende som ligger i kvarteret Jupiter.

– Huset var ommålat med plastfärg som började lossna. Vi upptäckte också att en del av virket hade rötskador och behövde bytas ut. Nu målar vi med linoljefärg, som användes på den tiden då huset byggdes. Vi har också specialbeställt virke från ett sågverk för att få de rätta måtten och bevara originalutseendet på huset, säger Mattias Eriksson, chef för teknisk service på Skövdebostäder, i ett pressmeddelande.

Huset, som har stått på samma plats sedan 1878, har stått ut med väder och vind sedan dess och för att kunna fortsätta göra det i framtiden behövs omvårdnad.

– Huset har så kallade midjor, alltså bjälkar som sticker ut från fasaden. De utsätts för mycket väta och vi ska sätta plåtbeslag för att skydda dem. Vi ska också renovera fönstren på husen. Enligt vår planering kommer byggnaden att vara färdigrenoverad i sommar.

Nils Liljebo, biträdande förvaltare, och Mattias Eriksson, chef för teknisk service.
Nils Liljebo, biträdande förvaltare, och Mattias Eriksson, chef för teknisk service. Foto: Skövdebostäder

Artikeltaggar

Lunds arbetares bageriförenings byggnadMattias ErikssonSkolgatanSkövdeVäderVind

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.