Hoppa till huvudinnehållet

Dubbelt upp i årets insamling: ”Ett behov större än julklappar”

Publicerad:
Katarina Enlund, Tillväxt Tibro, Tomas Jonsson, Tibro handel, Susanne Ekman Tillander,  Tibro bonnapulling, och Sami Kaukonen, Svenska kyrkan (de tre senare är även med i Rotaryklubben).
Katarina Enlund, Tillväxt Tibro, Tomas Jonsson, Tibro handel, Susanne Ekman Tillander, Tibro bonnapulling, och Sami Kaukonen, Svenska kyrkan (de tre senare är även med i Rotaryklubben). Foto: Jesper Sydhagen

Insamlingen Tibrogåvan arrangeras för andra året. Nu engagerar sig tre föreningar för att behövande familjer i Tibro ska kunna fira en ordentlig jul.

– Vi dubblar. Skickar man in en hundralapp så ger vi gemensamt en hundralapp till. Då blir det lite mer effekt, säger Tomas Jonsson, ordförande Tibro handel.

Detta är andra året som Tibrogåvan arrangeras, ett initiativ av Tibro handel, Svenska kyrkan och Tibro kommun. Man bidrar till insamlingen genom att swisha valfri summa till Tibro handel. Arrangörerna hoppas att företag vill vara att vara med och skänka en summa, det kan de göra genom att kontakta Tillväxt Tibro.

Alla pengar som skänks omvandlas till presentkort som kan användas i Tibro handels medlemsbutiker.

Tidigare hade man insamlingen Tibroklappen, där insamlade julklappar delades ut till behövande.

– Inför förra julen konstaterade vi från Svenska kyrkans håll att julklappar är en god tanke men att vi behövde vidareutveckla konceptet. Det finns ett behov som är mycket större än julklappar inför jul, säger Sami Kaukonen, kyrkoherde Tibro pastorat.

Många oroar sig också för att inte kunna handla mat inför julen och där väcktes tanken om att istället dela ut presentkort.

Då konceptet lanserades förra året lyckades man inte få in så mycket pengar som man hoppades.

– Svenska kyrkan gick då in med lika mycket som vi fått in för att det ändå skulle bli lite pengar. Femton hushåll fick hjälp genom presentkorten.

Föreningar dubblar

Nytt för i år är att tre föreningar – Tibro handel, Tibro Bonnapulling och Tibro Kyrkefalla Rotaryklubb – går in och stöttar upp Tibrogåvan ekonomiskt för att insamlingen verkligen ska ge effekt. Upplägget är enkelt – för varje krona som kommer in bidrar föreningarna gemensamt med ytterligare en krona.

– Vi dubblar. Vi hoppas att tibroborna går in med så pass mycket så att vi utnyttjar vår fulla potential. Då får vi förhoppningsvis ihop 50 000 kronor eller så, säger Tomas Jonsson.

– Sedan beror det på. Blir det så dåligt som det blev förra året så får vi skala upp lite mer. Vi har sagt att varje organisation kan gå upp med 10 000 kronor.

Tanken är att de insamlade pengarna ska komma dem till del som behöver det mest. Är man i behov av ekonomiskt stöd kan man mejla Svenska kyrkan. Fördelningen av de insamlade pengarna beslutas efter att man haft samtal med alla sökande.

”Ökad oro”

Kyrkan blir kontaktade av ett flertal behövande varje vecka, särskilt den här tiden på året, som säger att de lever på marginalen.

– Framförallt ser vi en ökad oro, till och med ångest. Folk hör av sig redan i oktober och börjar fråga om Tibrogåvan, säger Sami Kaukonen.

– Det är alldeles uppenbart att vissa hamnar mellan stolarna, mellan systemen, på nåt sätt. Vi förstår inte varför och ingen annan kan svara på det heller. Det finns en grupp människor som under tiden de genomgår utredningar inte får någon ersättning alls, utan allt blir fryst. När det sedan fattas beslut så får man det retroaktivt, men under en period så är man helt utlämnad.

Sami Kaukonen understryker att det inte bara är personer som är medlemmar i Svenska kyrkan som är berättigade stöd genom Tibrogåvan, utan alla har samma möjlighet.

Man skänka till insamlingen ända fram till julafton. De som beviljas stöd genom Tibrogåvan ska ändå få del av det innan dess.

– Vi tre organisationer går in med en garanti. Även om det inte kommer in så pass mycket, så kan vi garantera att de får den hjälpen, säger Tomas Jonsson.

Artikeltaggar

EkonomiMänskligtNäringslivTibro kommun

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.