Hoppa till huvudinnehållet

SIK stod som derbysegrare efter sent avgörande: ”Magiskt”

Publicerad:
Reporter Mattias Olsson
Mattias Olsson
mattias.olsson@sla.se
Skövde IK fick jubla i derbyt mot Mariestad efter ett sent avgörande.
Skövde IK fick jubla i derbyt mot Mariestad efter ett sent avgörande. Foto: Peter Gustafsson

Det blev ett jämt derby mellan Mariestad Bois och Skövde IK. Det såg länge ut att bli förlängning, men då avgjorde SIK-backen Karl Jonsson med ett mål i matchens sista minut.

– Det är en speciell känsla. Det är nästan magiskt, säger segerskytten Karl Jonsson.

Det tog ett tag innan de första klara chanserna kom i hockeyderbyt mellan Skövde IK och hemmalaget Mariestad Bois. Men när SIK skapade sin första klara målchans, blev det mål direkt. Det var succékedjan från förra matchen med Jesper Andersson, Thomas Lee och Emil Smedberg som låg bakom målet. Målskytt var Lee, som kunde slå in pucken i öppet mål efter en fin passning av Emil Smedberg. Även Jesper Andersson fick assist på målet.

Kunde utökat

Bois fortsatte att ha mycket puck, men det var SIK som skapade hetast chanser i den första perioden. Målskytten Lee var nära ytterligare mål både en och två gånger.

Men i stället för ett mål till för SIK kunde Mariestad kvittera i periodens sista minut, efter att Jesper Andersson drog på sig en utvisning precis i slutet. Jesper Lindén satt dit kvitteringen precis innan periodens slut och utnyttjade Bois tredje powerplay i perioden. Energin tog man med sig till nästa period.

Kanonstart

Den fina avslutningen följde sedan Bois upp med att även göra mål i den andra periodens första minut.

Bois hade det mesta av spelet i den andra perioden. Men SIK lyckades haka på och kvittera genom backen Axel Eriksson. Men Jesper Lindén i Bois avslutade målskyttet även i det andra perioden och hemmalaget var i ledningen med 3–2 inför tredje perioden.

Carl HJälm fick kämpa i mål, men kunde stå som segrare när matchen var slut.
Carl HJälm fick kämpa i mål, men kunde stå som segrare när matchen var slut. Foto: Peter Gustafsson

Lite från ingenstans lyckades dock SIK kvittera genom Isac Ollas Mattson med ett skott utifrån blålinjen som gick hela vägen in i mål.

Avgjorde sent

Mot slutet av matchen var det i stället Skövde IK som tryckte på, och man fick också utdelning. Med 54 sekunder avgjord backen Karl Jonsson derbyt genom att skicka in pucken bakom Tobias Sandberg i Bois-kassen.

– Jag fick en bra passning av Tommy Lee och smet ner lite från min backposition och försökte få in ett bra skott, och den gick in. Det var en lättnad. Vi har krigat på i en match som böljat fram och tillbaka med lägen åt båda håll, säger Jonsson.

Jonsson är nöjd med sättet laget tog sig tillbaka i matchen.

– I andra går de in och kör med oss. Vi vågar inte riktigt spela, men med ett bra tålamod så äter vi oss in i matchen, säger Karl Jonsson.

Även tränaren Staffan Lundh var nöjd efter matchen.

– Det känns jäkligt skönt. Starkt av oss att vända på det här i sista perioden, säger Staffan Lundh och fortsätter:

– Tycker vi gör en riktigt bra förstaperiod, men drar på oss lite för mycket utvisningar, vilket ger ett momentum för dem. Men framförallt trodde vi på att vi kunde klara det, och det visade det sig att vi kunde. DEt är alltid skönt att vinna ett derby, säger Lundh.

Skövde IK har imponerat i ett antal matcher i rad. Nu gjorde man det mot ett klart starkare motstånd i form av serieledande Mariestad Bois.

Staffan Lundh var nöjd med derbysegern mot Mariestad.
Staffan Lundh var nöjd med derbysegern mot Mariestad. Foto: Peter Gustafsson

MATCHFAKTA

Hockeyettan Västra

MARIESTAD BOIS–SKÖVDE IK

3–4 (1–1, 2–1, 0–2)

Första perioden: 0–1 (6.11) Thomas Lee ass Emil Smedberg, Jesper Andersson, 1–1 (19.29) Jesper Lindén ass Joel Thulin, Andreas Thelander

Utvisningar: Bois: -, SIK 3x2 minuter. Skott: 9–5 Andra perioden: 2–1 (0.48) Vincent Reimer ass Oscar Tellström, Ludwig Wistén. 2–2 (11.33) Axel Eriksson ass Smedberg, Jesper Andersson. 3–2(16.08) Jesper Lindén ass Thulin, Tellström Utvisningar: Bois 2x2 min, SIK: 2x2 min. Skott: 15–7

Tredje perioden: 3–3 (5.08)Isac Ollas Mattsson , 4–3 (19.04) Karl Jonsson ass Lee Smedberg, Utvisningar: Bois:- SIK: 2 min Skott: 11–11, Totalt: 35–23 Domare: Jesper Jatko Publik: 2195

Artikeltaggar

IshockeySkövde IKStaffan Lundh

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.