Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen har reservrutiner vid samhällsstörningar: ”Om vi drabbas av en kris”

Publicerad:
Reporter Lena Jonsson
Lena Jonsson
lena.jonsson@sla.se
”Vi är högst medvetna om att kommunen kan drabbas av störningar och vi arbetar aktivt för att ha reservrutiner” säger Niclas Muhrblom, säkerhetschef Skövde kommun.
”Vi är högst medvetna om att kommunen kan drabbas av störningar och vi arbetar aktivt för att ha reservrutiner” säger Niclas Muhrblom, säkerhetschef Skövde kommun. Foto: Roland Svensson/Arkiv

”Vi har en plan för hur vi ska agera vid olika typer av samhällsstörningar för att kunna upprätthålla vår verksamhet, alltså hur vi agerar om kommunen drabbas av en kris. Just nu genomför vi en utbildning i ämnet för våra sektorer” säger Skövde kommuns säkerhetschef Niclas Muhrblom.

Skövde kommun har inte Open infra som kommunikationsoperatör och har därmed inte drabbats av de omfattade driftstörningar som påverkat kunder boende inom 15 olika postnummerområden i Skövde.

– Nej, vi har inte har några störningar som påverkat vår verksamhet, om det hade funnits, och om vi hade sett att störningen från Open infra även på något sätt hade påverkat oss, hade vi fått kännedom om det, säger Niclas Muhrblom.

– Men varken jag eller IT-avdelningen har nåtts av information om det.

”Arbetar aktivt”

Men även om Skövde kommun inte drabbats den här gången, skulle en liknande störning längre fram rent hypotetiskt kunna påverka kommunens, i många delar, känsliga verksamhet. Kommunen är ju ansvarig för verksamhet som måste fungera även under kriser, exempelvis äldreomsorg, vattenförsörjning, fjärrvärme, räddningstjänst och skola.

– Absolut och vi är högst medvetna om det och arbetar aktivt för att ha reservrutiner, de kan liknas vid en plan B som tas fram när ordinarie tillvägagångssätt inte är möjliga att ta till, om vi drabbas av kriser eller andra samhällsstörningar, exempelvis, som i det här fallet, gällande elektronisk kommunikation och informationssystem.

Finns reservrutiner

Just på torsdagen hade Skövde kommun en övningsdag i ämnet riktad mot ledningsgrupp och rektorer inom sektor barn och utbildning.

– Vi har övningar i hur verksamheten skulle kunna påverkas av samhällsstörningar och hur vi ska agera då, vi har reservrutiner som vi arbetar med och som vi utbildar vår personal i.

– Övningen som genomfördes idag syftar till att medvetandegöra oss själva om sårbarheterna som finns i våra verksamheter och vilka reservrutiner vi behöver ha för att upprätthålla våra samhällsviktiga verksamheter.

Först ut var alltså sektor barn och utbildning, men det ska genomföras övningar även med övriga sektorer framöver.

Artikeltaggar

ITSamhälleSkola och utbildningSkövdeSkövde kommunUtbildningVattenförsörjningÄldreomsorg

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.