Hoppa till huvudinnehållet

En mörk dag med onödig konsumtion

Publicerad:
Reporter Flemming Mouritsen
Flemming Mouritsen
redaktion@sla.se

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Nu har mörkret sänkt sig över den norra delen av vår jord. Vi skall ta oss igenom ett antal månader av mörker, kyla och svettiga elräkningar. Själv längtar jag redan efter våren och tröstar mig med att för varje mörk dag som går så kommer vi en dag närmare ljuset.

Men det ser mörkt ut, speciellt idag, för just idag är det Black Friday. Det är en dag som på allvar uppmärksammar att vi människor inte har förmågan att göra det vi egentligen vet att vi bör göra. Men vad bör vi göra då? Jo, framförallt bör vi här i väst minska på vår konsumtion för vi tär mer på jordens resurser än vad den på sikt kan leverera.

Detta är något som knappt någon kan ha lyckats undgå att höra och med det i tankarna har jag svårt att förstå den stora massan av människor som kommer skuttande som en flock kor på grönbete så snart handeln lockar med jippon och reducerade priser.

Från början var tydligen uttrycket ”black friday” inte något positivt. Det användes på sextiotalet av polisen i Philadelphia om dagen efter Thanksgiving. Då gav sig så många ut för att handla att det blev trafikstockningar. Handlarna tog upp uttrycket, men gillade inte den negativa innebörden så de hittade på en ny: Nu skulle uttrycket betyda att affärerna gick från röda siffror till svarta den här dagen (att de gick med vinst alltså).

Jag har inget emot att handlare går med vinst, det är faktiskt en förutsättning för att vi skall få ha dem kvar. Det jag har något emot är att vi lockas till konsumtion av en massa skräp till väldigt låga priser en viss dag som handelns organisationer har bestämt. Skräp som tillverkas av underbetalda arbetare i utvecklingsländer, som skickas jorden runt på sätt som påverkar klimatet och som efter kort tid slängs och bidrar till sopberg och mikroplaster i havsdjurens magar.

Detta vet alla, men ändå går flockdjuret människan man ur huse för att lyda handelns uppmaningar och ok… om man bidrar till den lokala handeln så är det en förmildrande omständighet, men många handlar sina onödiga prylar över Internet och bidrar på så sätt till butiksutarmningen i stadskärnorna.

Jag vill handla det jag behöver när jag vill ha det och jag vill köpa det i butiker i Skövde. Jag vill ha en levande stad att bo i där mina grannar och bekanta som jobbar i butik får ha jobben kvar. Att handla på nätet är att göda ett fåtal entreprenörer och transportnäringen. Att byta något man handlat kostar inte tonvis med koldioxid i atmosfären om man tar en promenad till affären. Det gör det när man returnerar nätköp.

Som motpol till Black Friday finns sedan ett antal år fenomenet ”En köpfri dag” som också infaller idag. 1992 gjorde en kanadensisk konstnär en stor grej av att han vägrade handla något alls den här dagen och snart hängde andra på. ”En köpfri dag” firas idag i över sextio länder och vill uppmärksamma oss på våra köpmönster.

Själv tänker jag inte bry mig om ”En köpfri dag” heller. Jag hävdar att var och en ska köpa det man behöver, när man behöver det. Betoningen i föregående mening är på orden ”det man behöver”. Man behöver inte en ny mobiltelefon var sjätte månad även om den nya har en häftig ny funktion. Framförallt behöver man tänka till varje gång ens första reaktion är: ”Fan, vad häftigt!” Det uttrycket betyder kort och gott: ”Nej, det där behöver du inte.”


Hiss: Körsång. Även om jag inte sjunger själv vet jag vilken glädje det ger deltagarna och lyssna på det gör jag gärna.

Diss: Mörkklädda människor i disigt vintermörker. De är livsfarliga när de kastar sig ut på övergångsställen.

Artikeltaggar

ButikerHandelKlimatKörerKörsångMusikSkövde