Hoppa till huvudinnehållet

Experten om AI-karusellen: ”Vi ska vara vansinnigt oroliga”

Publicerad:
Isak Barrljung
isak.barrljung@sla.se
Marcus Nohlberg, docent på Högskolan i Skövde, menar att de företag som vinner AI-racet kommer ha stort inflytande under en lång tid framöver.
Marcus Nohlberg, docent på Högskolan i Skövde, menar att de företag som vinner AI-racet kommer ha stort inflytande under en lång tid framöver. Foto: Sandra Carlsson

Först sparkades OpenAIs vd – då hotade 90 procent av de anställda att säga upp sig. Efter några kaotiska dagar inom företaget har nu styrelsen gjort en pudel, då vd:n Sam Altman är tillbaka på sin post.

Marcus Nohlberg, docent på Högskolan i Skövde, berättar att många nu har börjat inse hur tunnhudat företaget är.

– Det här visar ju vilken sårbarhet företaget har, säger han.

Efter det att OpenAIs styrelse avskedade Sam Altman förre fredagen valde även Greg Brockman, medgrundare och president för OpenAI, att avgå. De två ledarna inom AI-industrin började då istället att arbeta på Microsoft.

De anställda på OpenAI ska ha rasat över beskedet och enligt tidningen The New York Times ska 700 av företagets totalt 770 anställda gemensamt skrivit under ett brev till styrelsen. Ett brev där de krävt att Altman och Brockman skulle återanställas och att styrelsen skulle avgå – annars tänkte de säga upp sig.

– Om man tittar på vad den allmänna diskussionen verkar vara om OpenAI så tror bedömare och investerare att de kommer rasa något enormt. Sam Altman har haft ett enormt stort inflytande, många pratar om att det här är början på slutet för företaget, sa Marcus Nohlberg tidigare i veckan, i samband med att nyheten om upprorsbrevet briserat.

Sam Altman, tidigare vd på OpenAI och nyckelfigur inom företaget, fick först sparken men har nu blivit återanställd.
Sam Altman, tidigare vd på OpenAI och nyckelfigur inom företaget, fick först sparken men har nu blivit återanställd. Foto: Eric Risberg

Vändningen: vd:n återanställs

De anställdas tilltag verkar ha burit frukt. Under onsdagen stod det nämligen klart att både Sam Altman och Greg Brockman återvänder till OpenAI. Delar av den gamla styrelsen ska även vara utbytt.

– Det är ju minst sagt en spännande utveckling, Det är ju intressant om man tänker sig att Microsoft gör en gigantisk rekrytering på den här nivån, som några dagar senare lämnar och går tillbaka till OpenAI, det är ju väldigt speciellt. Det här är ju superkändisar som hoppar mellan två bolag, vilket är ovanligt.

Miljardföretaget med endast 1 000 anställda

OpenAI tog världen med storm när man introducerade en första prototyp av ChatGPT den 30 november 2022. Inom loppet av ett år har företaget växt explosionsartat och är idag värderat till mellan 80 och 90 miljarder dollar.

Trots det har miljardföretaget inte ens 1 000 anställda.

– Det är ju i antal ingenting, det är ju mindre än vi har anställda i ett köpcentrum. Men de har en värdering på tiotals miljarder dollar, och då blir det ju en känslighet när en nyckelperson slutar. Det här visar ju vilken sårbarhet företaget har, säger Marcus Nohlberg.

ChatGPT, som företaget OpenAI ligger bakom, har tagit världen med storm. Nu är det många som tror att det AI-imperiet kan rasa.
ChatGPT, som företaget OpenAI ligger bakom, har tagit världen med storm. Nu är det många som tror att det AI-imperiet kan rasa. Foto: Richard Drew
Fundamental del av människans utveckling
Marcus Nohlberg

OpenAI är ett företag som dels drivs som ett vinstdrivande företag men även till viss del som ett icke-vinstdrivande företag. Marcus Nohlberg påpekar att företagen och deras olika syften med tekniken är viktiga, med osäkerheten som omger OpenAI i åtanke menar han att det blir än viktigare – om de främjar mänsklighetens bästa eller bara sina egna plånböcker.

– De företag som vinner AI-racet kommer vara en fundamental del av människans utveckling. Därför ska vi vara medvetna om att det är ganska mycket i människans framtid som avgörs av vilka som vinner det här racet, säger han.

Behöver vi oroa oss över vem som vinner racet?

– Vi ska vara vansinnigt oroliga, det är inte bara olika företag utan olika nationer, olika ideologier och olika värderingar. De som vinner kommer sätta en agenda för i stort sett allt som vi skapar och konsumerar inom de närmsta årtiondena.

Artikeltaggar

DetaljhandelEkonomiHandelMicrosoftNew YorkOpenAIRekryteringSam AltmanSkövdeStyrelser

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.