Hoppa till huvudinnehållet

Jobbar på olika sätt mot ofrivillig ensamhet

Publicerad:
Skövde kommun satsar mycket på aktiviteter till den äldre åldersgruppen eftersom det är mer vanligt förekommande med ofrivillig ensamhet bland äldre. Illustrationsbild.
Skövde kommun satsar mycket på aktiviteter till den äldre åldersgruppen eftersom det är mer vanligt förekommande med ofrivillig ensamhet bland äldre. Illustrationsbild. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Svar på insändare ”Finns fler som är ensamma” (SLA, 22/11). Tack för din insändare. Du lyfter en viktig fråga. Skövde kommun jobbar på olika sätt för att motverka ofrivillig ensamhet. Artikeln du syftar till lyfter Måltidsvänner, som är en av många olika satsningar i en handlingsplan för att minska ofrivillig ensamhet hos äldre.

Måltidsvänner är en pilot som vänder sig till alla seniorer (65 år eller äldre) i kommunen. Andra exempel på aktiviteter inom handlingsplanen är Senior sport school, en samverkan mellan kommunen, SISU och föreningar. 20 seniorer träffas under tolv veckor där man varvar teori om hälsa med att besöka lokala föreningar och provar på deras idrott.

Motsvarande har vi även testat inom kulturområdet och vi utvärderar nu för att det eventuellt ska fortsätta. Vi har en aktivitetslots som ska fungera som ett personligt stöd till personer som har svårigheter att ta sig ut eller hitta en aktivitet och Frivilligverksamheten dit vem som helst kan anmäla sig för att hjälpa och stötta andra i ensamhet.

Finns fler som är ensamma

Precis som du säger finns ofrivillig ensamhet i alla åldrar. Anledningen till att vi satsar mycket på aktiviteter till den äldre åldersgruppen är för att det visat sig vara mer vanligt förekommande med ofrivillig ensamhet bland äldre. Men det är också mer vanligt i åldersgruppen 20-29. Vi håller på att se över hur vi bäst kan jobba för dem.

Vi tar gärna emot förslag och idéer på hur vi kan jobba för att motverka ofrivillig ensamhet i alla åldrar. Välkommen att kontakta oss så kan vi ha en dialog kring det.

Camilla Berglind

Projektledare psykisk hälsa, sektor vård och omsorg Skövde kommun

Rebecka Thilén

Folkhälsostrateg Skövde kommun

Artikeltaggar

IdrottOmsorgPsykisk ohälsaSamhälleSkövde kommunVård