Lämnade Skövde för kärlekens skull: ”100 procent rätt”

Stor intervju med Benny Stenberg

Vad krävs för att en inbiten Skövdebo ska lämna Skövde efter 65 år och flytta till storstan?

I Benny Stenbergs fall handlade det om kärlek.

– Det känns 100 procent rätt, säger Benny om flytten till Tyresö och livet tillsammans med sambon Åsa.

Livet har sina upp- och nedgångar. Det vet Benny Stenberg. En tuff skilsmässa 2018 satte sina spår, men i september förra året hittade han kärleken igen. När Åsas profil dök upp på Tinder svajpade Benny höger utan att tveka och det blev starten på ett nytt kapitel i livet. Bara ett drygt år senare är han sambo och Tyresöbo.

– Skönt att livet kan bli så bra igen. Ett tag trodde man nästan att man inte hade något liv kvar, säger Benny, som fyllde 65 år i april.

I mitten av oktober gick flyttlasset till storstan och livet som Skövdebo förpassades till dåtiden.

– Många säger att det var modigt att flytta till Tyresö, men jag vill ju leva ihop med henne och hon bor där. Då är det inte modigt utan självklart, menar Benny.

Även om de inte är så stora så ställs han inför nya utmaningar i vardagslivet nu. Sådant som var självklart i Skövde är inte lika givet som nyinflyttad Tyresöbo.

– Vi funderade på en elgrej i badrummet och om det hade varit i Skövde så hade jag tre elektriker som jag kunde ringa och fråga om de kunde komma, men nu får jag sätta mig och googla vad det finns för firmor här, fortsätter Benny med ett skratt.

Han njuter av pirret i magen och sambolivet i utkanterna av huvudstaden, men att lämna Skövde var ingen främmande tanke för honom. Med sonen Oscar och hans familj i Göteborg samt dottern Agnes med familj i Nacka utanför Stockholm var han redan inne på att flytta.

– När jag började tänka klart efter skilsmässan så bestämde jag mig för att jag skulle flytta till Göteborg eller Stockholm. Vilket visste jag inte, men jag ville komma närmare någon av dem. Då träffade jag Åsa och hon bor i Tyresö. Vi ville bo ihop båda två och då var det ganska givet att jag skulle flytta dit, resonerar han logiskt.

Benny är en hängiven supporter till Manchester United. Det har han varit sedan United besegrade Benfica i finalen av Europacupen 1968.
Benny är en hängiven supporter till Manchester United. Det har han varit sedan United besegrade Benfica i finalen av Europacupen 1968. Foto: Rune Johansson

Ser sig inte som någon profil

Många Skövdebor vet vem Benny Stenberg är, men någon lokal profil tycker han själv inte att han är.

– Jag kanske har varit delaktig i några projekt som har varit lyckosamma, men jag har inte gjort något märkvärdigt i den här stan. Jag ser mig inte som en Skövdeprofil, menar han blygsamt.

1958 är inte bara året då Sverige spelade den klassiska VM-finalen i fotboll mot Brasilien utan också året då Benny Stenberg föddes. En vårdag i slutet på april – två månader före finalen på Råsunda – utökades syskonskaran med ett femte barn, en ”sladdis”.

– Min bror är mitt yngsta syskon och han är nio år äldre än mig. Och mina tre systrar har jag inget minne av när de bodde hemma, men de säger att jag har blivit väldigt bortskämd av dem och så är det nog. Det blir väl något speciellt med ett sladdbarn.

Flyttade till Norrmalm

När han var fem år flyttade familjen från Forsby utanför Skövde till Norrmalm och det är där han har spenderat den största delen av sin uppväxt – som ofta kretsade kring idrott.

– Vi var många barn som höll på med idrott så vi höll ju jämt på och spelade, minns Benny.

Jag kommer ihåg en träning när det kom en stor svart limousin och ur bilen klev ”Nacka” Skoglund.
Benny Stenberg

Med grusplanen på Mariehov bara ett stenkast hemifrån blev det mycket fotboll. 1970, när Skövde AIK kvalade till allsvenskan, hängde han och kompisarna på lagets träningar.

– Jag kommer ihåg en träning när det kom en stor svart limousin och ur bilen klev ”Nacka” Skoglund. Då samlades vi ungdomar runt honom och han showade och grejade. 1970 var jag tolv år och det var ju den första stora fotbollsspelaren som man träffade i riktiga livet. Han hade slutat då, men det var ändå en legendar, fortsätter Benny.

Fotbollen har alltid varit ett stort intresse för honom. Inte minst avslöjas det i passionen till den engelska storklubben Manchester United.

– Jag missar inga matcher och om jag av någon anledning inte kan kolla, det händer ju ibland att man har något som gör att man inte kan se matchen direkt, så stänger jag av telefonen, isolerar mig och ser den i efterhand som om den går direkt, säger Benny.

Benny Stenberg tillsammans med Stig Löfgren. De båda har stor del i att Skadevi Cup blev till.
Benny Stenberg tillsammans med Stig Löfgren. De båda har stor del i att Skadevi Cup blev till. Foto: """"

Om man pratar fotboll och Benny Stenberg är det svårt att inte nämna Skadevi Cup. Benny är en av grundarna till IFK Skövdes årliga fotbollsturnering som lockar en mängd lag till Skövde varje sommar. Första upplagan spelades 1977 med ett fåtal lag, men sedan växte turneringen snabbt i storlek. Redan 1980 hade cupen 338 deltagande lag. IFK Skövde driver även Skadevi Cup i handboll och den startades samma år som fotbollen.

– Det var kul att jag fick vara med och bygga upp det för det betyder mycket för IFK Skövde, både i fotboll och handboll än idag. Det kan man känna sig lite stolt över att man har varit en del av, fortsätter Benny, som läste ekonomisk linje på gymnasiet och efter det gjorde lumpen på T2 i Skövde.

– Jag blev malaj eftersom jag bara hör på ett öra, men om någon frågar vad jag gjorde i lumpen så brukar jag alltid säga att jag var attackmalaj för det låter lite sexigare, skrattar Benny.

Gillar marknadsföring

Efter några år på IFK Skövdes kansli och ett framgångsrikt arbete med att lyfta Skadevi Cup ytterligare gick han vidare till andra jobb. Han har varit reklamchef på Bilvex, som det hette då, turistchef i Skövde och sedan 1999 har han drivit sin egen reklambyrå. Marknadsföring har varit en röd tråd i Benny Stenbergs yrkesliv.

– Jag har alltid varit intresserad av reklam och marknadsföring. Jag gick marknadsföringsdelen på gymnasiet och med Skadevi Cup handlade det ju också mycket om marknadsföring precis som när jag var reklamchef på Bilvex. Och på Turistcentrum var det ju marknadsföring av Skövde. Om det är något jag har kunnat så är det väl det, menar han.

I slutet av 90-talet var Benny turistchef i Skövde.
I slutet av 90-talet var Benny turistchef i Skövde.

Uppdraget som turistchef hoppade Benny på 1996. Efter viss tvekan tackade han ja. Han såg att turistbolaget gick minus och då blev det en utmaning som han inte kunde motstå. Han vände ett minusresultat till plus under sina år i verksamheten.

– Om jag vill göra något eller får en utmaning har jag nog en stark vilja att genomföra det och gärna sätta igång så snabbt som möjligt, menar Benny.

1999 lämnade Benny jobbet som turistchef och istället startade han reklambyrån Stafett tillsammans med sin systerdotter Marie. Att vara egen företagare har haft sina fördelar – inte minst så har han haft möjlighet att styra sin egen tid.

– Det kan var stentufft att driva eget, men du bestämmer själv vad du ska göra och det har varit jätteskönt genom åren. Framförallt var det skönt när barnen växte upp och man har kunnat vara en del av deras vardag. Det har varit värt mycket, mycket mer än pengar. Pengar har aldrig varit någon drivkraft, det kan jag ärligt säga.

Friheten viktig

Företaget har klarat sig bra, men om Benny tittar i backspegeln finns det saker som han kunde ha gjort annorlunda.

– Någon duktig företagare ekonomiskt har jag aldrig varit, men jag har klarat mig och jag har haft roligt. Jag har gjort jättemånga misstag, till exempel anställt fel folk, anställt för ofta eller haft för dyra lokaler i onödan. Ekonomiskt hade det gått att göra de här åren bättre, men det har aldrig varit viktigt utan det är den här friheten jag har haft som varit viktig, fortsätter Benny.

Fanns det tillfällen när du kände att nu lägger jag ner det här?

– Nä, aldrig. Det var nära konkurs ett par gånger under de här 20 åren, men då har jag lånat ut pengar privat till företaget för jag skulle aldrig klara av att se en människa som inte fått betalt av mig i ögonen.

Har bokförlag

Benny Stenberg är en man med många talanger och har också ett eget bokförlag där han har haft ett antal bokprojekt genom åren. Just nu håller han, tillsammans med Per Berner, på med en bok om Skövdes store fastighetsprofil Arne Lorentzon.

– Jag trodde att jag som Skövdebo hade ganska bra koll på Arne och hans verksamhet, men nu när man har fått borra ner sig i det och gått igenom tidningsarkiv och hans affärer så inser man att det är mycket mer omfattande än någon förstår. Jag är väldigt stolt över att jag och Per får göra den boken. Det ska bli oerhört roligt att få ge ut den, säger Benny och hoppas att boken ska vara klar för utgivning under nästa år.

Även om han har lämnat Skövde så kommer han då och då komma tillbaka till staden där han bodde i 65 år.
Även om han har lämnat Skövde så kommer han då och då komma tillbaka till staden där han bodde i 65 år. Foto: Johan Espefält

En annan av hans färdigheter är målning – något som han har upptäckt på ålderns höst. Det började med en tavla, men han fick blodad tand och har på två och ett halvt år målat 163 tavlor. Många av dem har han ställt ut och även sålt. Konstnärskapet har uppenbart gått bra, men när han får frågan om sin målning skrattar han.

– Det är klart att det är jätteroligt när det går bra, men jag fattar inte hur det blivit så och det var därför jag skrattade när jag fick frågan. Jag tycker det är så vansinnigt sjukt, fortsätter han.

Kommer sakna Skövde ibland

65 år fyllda och utflyttad från Skövde så har han börjat trappa ner sin yrkesmässiga karriär.

– Reklambyrån kan man nästan säga är obefintlig nu utan det är bokförlaget jag jobbar med. Jag är ju ändå 65 år så att om jag har ett bokprojekt rullande åt gången så räcker det för mig. Då kan jag åka och titta på mina barnbarns fotbollsträningar i stället, säger Benny.

Han blickar fram mot en ljuv framtid i Tyresö med bokprojekt, målning, samboliv, barn, barnbarn och Manchester United – men nödvändigtvis inte i den ordningen.

Och Skövde – det står ju kvar.

– Jag kommer nog sakna Skövde ibland. Jag har ju levt ett liv här och allt är så enkelt. Sedan har jag ju min syster och bror med familjer i Skövde så det är klart att jag kommer att vara här en del. Men inte jättemycket, avslutar Benny.

Publicerad:
Reporter Johan Espefält
Johan Espefält
johan.espefalt@sla.se

Artikeltaggar

Mänskligt