Hoppa till huvudinnehållet

Scouter på utbildning i Väring: ”Jättekul, men kallt”

Publicerad:
Reporter Tobias Larsson Franzén
Tobias Larsson Franzén
tobias.larsson-franzen@sla.se
En del av gänget som går scoutledarutbildning hos Värings scoutkår under helgen.
En del av gänget som går scoutledarutbildning hos Värings scoutkår under helgen. Foto: Tobias Larsson Franzén

I det vintriga landskapet runt Värings scoutstuga hålls en scoutledarutbildning för ett 30-tal ungdomar under helgen. De får lära sig om ledarskap, samarbete och vikten av att alltid vara förberedd.

Scoutorganisationens kända motto att alltid vara redo kom väl till pass i samband med det kyliga väderomslaget. Under natten mellan lördag och söndag ska deltagarna nämligen sova utomhus i tält. Då gäller det att klä sig i flera lager och ha en varm sovsäck.

– Det ska bli runt sju minusgrader så det gäller att planera i förväg hur man ska hålla sig varm. Den här utbildningen handlar lika mycket om att kunna leda sig själv som sin patrull. De får slå upp sitt eget tält och laga sin egen mat och frukost med hjälp av gasolkök, sa kursansvarige Ingela Eriksson från Värings scoutkår.

Martin, Leah, Anna, Edith och Åsvi såg fram emot att sova utomhus.
Martin, Leah, Anna, Edith och Åsvi såg fram emot att sova utomhus. Foto: Tobias Larsson Franzén

Deltagarna kommer från bland annat Stockholm, Göteborg, Karlstad, Uddevalla och Halmstad. Även deltagare från några av de lokala scoutföreningarna i närområdet finns på plats.

– Det är första gången den här utbildningen hålls i Skaraborg. Det är Scouternas folkhögskola som står bakom den. Det här är den första helgen av två som vi träffas, sa Ingela.

Samtal och aktiviteter

I fokus står hur man är en bra scoutledare. Det hålls samtal och aktiviteter som knyter an till scoutmetoden som bland annat bygger på att lära genom att göra, våga misslyckas och ett stödjande ledarskap.

När SLA besökte gänget under lördagsförmiddagen var de i full färd att hugga in i en kopp varm choklad och skorpa.

– Det är jättekul, men lite kallt, sa scouterna som ingick i patrullen Rönnen.

Hur är en bra scoutledare?

– Man är glad och snäll, och lyssnar på vad andra har att säga i stället för att bestämma allt själv, sa William Smedendahl.

– Det som är mest roligt med att vara med i scouterna är att man träffar så många likasinnade personer och får lära sig nya saker, Jonathan Fenger-Krog.

Det hölls samtal och aktiviteter om hur man är en bra scoutledare.
Det hölls samtal och aktiviteter om hur man är en bra scoutledare. Foto: Tobias Larsson Franzén
Det är första gången utbildningen hålls i Skaraborg.
Det är första gången utbildningen hålls i Skaraborg. Foto: Tobias Larsson Franzén
Scoutledaren Lars Pettersson, Tilda Holm och Matheo Lövendahl från Karlsborg värmde sig med en kopp varm choklad.
Scoutledaren Lars Pettersson, Tilda Holm och Matheo Lövendahl från Karlsborg värmde sig med en kopp varm choklad. Foto: Tobias Larsson Franzén

Artikeltaggar

BarnFriluftslivMänskligtUtbildningVäring

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.