Hoppa till huvudinnehållet

Brrr – köldsmocka väntar och inga plusgrader på länge: ”Blir tuffa dagar”

Publicerad:
Reporter Freddy Berg
Freddy Berg
freddy.berg@nlt.se
Termometern kommer att visa minusgrader de kommande dagarna.
Termometern kommer att visa minusgrader de kommande dagarna. Foto: Anders Wiklund / TT

Älskar du värme? I så fall bör du undvika att kika i väderapparna just nu.

Kallare luft sveper in över Skaraborg och enligt tiodygnsprognosen håller minusgraderna i sig ett bra tag framöver.

– Det blir tuffa dagar för de som uppskattar temperaturer över nollan, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.

Stora delar av Sverige har, trots att det bara är november, fått ett rejält vintertäcke. Hittills har Skaraborg varit relativt förskonat mot allt som kallas kyla och snöstormar.

Men håll i dig – eller snarare dra på dig den tjockaste vinterjackan du hittar – för nu blir det kallt. Bitande kallt.

En titt på långtidsprognosen visar att en köldsmocka av modell större är att vänta. Kallare luft drar in norrifrån och den här gången kommer vi inte undan.

– Plusgraderna lyser med sin frånvaro, både dagtid och nattetid, när man tittar på tiodygnsprognosen. På söndagen väntas en till tre minusgrader på dagen medan temperaturen sjunker till omkring sex till åtta minusgrader på natten, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.

Ett liknande väderläge att vänta på måndagen. Framåt tisdag får man räkna med att det biter ordentligt i kinderna.

– Då väntas det bli klart väder, vilket innebär att temperaturen sjunker ytterligare. Vi förväntar oss att det blir omkring fem minusgrader på dagen. Nattetid kan det komma ner till tio minusgrader, säger Moa Hallberg.

Lågtryck från Baltikum

I början av veckan väntas också vinden ändra riktning. I stället ser ett lågtryck från Baltikum närma sig österifrån. Det gör samtidigt att vinden tilltar.

– Det börjar med måttlig vind, men ju längre in på veckan vi kommer desto blåsigare blir det. Det finns även risk, eller chans beroende på hur man ser det, att det blir en del nederbörd i form av snö från och med onsdagen.

Handlar det om stora mängder?

– Nej, det skulle jag inte påstå. Ingenting i jämförelse med de mängderna som Svealand och Norrland fått. Men några centimeter nysnö kan det definitivt bli, säger Moa Hallberg.

Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.
Moa Hallberg, meteorolog på SMHI. Foto: SMHI

Artikeltaggar

SkaraborgSMHIVindVäder

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.