Hoppa till huvudinnehållet

Josefin väljer tåget till Spanien: ”Jag vill inte flyga”

Publicerad:
Annika Elwing
annika.elwing@nlt.se
På stationen i Skövde startar Josefin Lundblads resor till Spanien.
På stationen i Skövde startar Josefin Lundblads resor till Spanien. Foto: Annika Elwing

Extra pengar och extra tid – då klarar man sig alltid om man tar tåget genom Europa. Det menar Josefin Lundblad, som har slutat flyga till det spanska familjehuset, och som snart tar tåget till en tysk julmarknad med mamma och hundar.

Varför man väljer tåget framför flyget, som idag ses som det självklara färdmedlet för många, varierar, men för Skövdebon Josefin Lundblads del handlar det om flygrädsla. Rädslan hade kunnat vara problematisk eftersom familjens semesterhus ligger i södra Spanien sedan 1989. Dit har Josefin åkt både bil, buss och flyg, och för tio år sedan bestämde sig Josefin för att testa tåget tillsammans med sin mamma.

– Jag tycker inte om att flyga men älskar att resa. Jag har flugit mycket tidigare, men nu är det tre år sedan sist, berättar hon.

Resa med tåg i Europa – hur gör man?
Familjehuset i södra Spanien är ett andra hem för Josefin Lundblad
Familjehuset i södra Spanien är ett andra hem för Josefin Lundblad Foto: Privat

Stopp vid spanska gränsen

Josefin Lundblad har åkt tåg själv till Spanien när sambon och sonen flugit, och hon är beredd på att resan kanske inte blir som hon planerat. Sist hon reste var i somras. Allt flöt på bra; nattåget, lasagnelunchen, hotellet i Perpignan, ända tills hon skulle över gränsen till Spanien. Lokaltåget som hon var bokad på stannade på den franska sidan. Varför det inte åkte vidare kunde ingen svara på. Det var söndag, så inga bussar eller taxibilar kunde ta henne vidare till Portbou, varifrån Barcelonatåget skulle gå om en stund, så hon blev kvar i den lilla franska kustbyn Cerbére tillsammans med en liten grupp tågluffare från olika länder. Josefin blev bekant med en tjej från Mexiko som hon fortfarande har kontakt med, medan de tillsammans väntade på ett senare tåg.

– Jag kom ju fram, men det blev en liten extra kostnad eftersom jag missade min anslutning från Barcelona.

Händer alltid oväntade saker

Josefin tycker att tågresan blir en upplevelse i sig.

– På alla tågresor som jag har åkt har någonting hänt som blivit ett roligt minne. Det är mer än att ta sig från A till B, som med flyg. Man kommer in till städerna på ett annat sätt med tåg, säger hon.

Josefin berättar om när hon såg Paris under ett långt uppehåll i resan mot Spanien, då hon hann med både såg både Sacre Coeur, Eiffeltornet och triumfbågen.

Att ha en summa för oförutsedda utgifter tycker hon är viktigt, liksom ett inte alltför snävt tidsschema. Åker man långt handlar det om många olika anslutningar och saker kan hända. Det kan bli förseningar, strejker och tågfel, om man har otur.

– Har man bara pengar på kontot känner jag att allt löser sig. Det finns alltid någonstans att sova, och mat finns överallt.

Ett lunchstopp mellan två tåg.
Ett lunchstopp mellan två tåg. Foto: Privat

Det är ju enklare att flyga.

– Men du upplever inte samma sak. När jag var sex-sju år började vi åka bil till Spanien så jag är van vid att det tar lång tid att komma fram. Men själva resandet i sig är mysigt. Jag hänger inte med mentalt när jag flyger. Det är trevligt att åka tåg, stanna till, käka något gott i Tyskland och uppleva saker.

Vad gör du på tåget?

– Jag brukar ladda hem filmer, men det blir inte av att jag ser dem. Jag tittar ut genom fönstret eller lyssnar på ljudböcker. Jag tycker att det är jätteskönt. Det är avkopplande att lyssna på ljudbok, titta ut över landskapet och titta på människor.

Josefin Lundblad laddar ner filmer att ha på den långa tågresan, men brukar inte hinna se dem, hon har fullt upp med att titta på utsikten från tågfönstret.
Josefin Lundblad laddar ner filmer att ha på den långa tågresan, men brukar inte hinna se dem, hon har fullt upp med att titta på utsikten från tågfönstret. Foto: Annika Elwing

Tar med egen mat

Josefin brukar packa sina kläder i en kabinväska på hjul, och elektronik i en liten ryggsäck. Hon har en handväska med pass, betalkort och biljetter, samt en liten väska innanför kläderna med nationellt id-kort, extra betalkort samt kontanter. I en kylbag lägger hon frysta vattenflaskor för att kyla medhavd mat och dryck.

– Jag försöker att inte äta så mycket köpt mat. Jag äter ett mål köpt mat varje dag, sedan har jag med mig. Om jag kommer till en station och har tid handlar jag i en mataffär.

En rullväska för kläder, en ryggsäck för teknikprylar samt en kylbag för färdkost.
En rullväska för kläder, en ryggsäck för teknikprylar samt en kylbag för färdkost. Foto: Privat

Nästa vecka väntar en rolig resa för Josefin och hennes mamma. De ska resa till Tyskland och gå på julmarknad i Flensburg. En massa julpynt, varma drycker, mat i mängder och hemslöjdat väntar dem, enligt Josefin.

– Vi har åkt bussresa för många år sedan, men det är billigare att ta tåget och boka hotell själv. Dessutom kunde vi ta med hundarna på tåget också!

Tåg till Spanien

Josefins resa

Dag 1. Skövde - Nässjö - nattåg till Hamburg

Dag 2. Hamburg - Köln - Bryssel - Perpignan

Dag 3. Perpignan - Cerbére - Port Bou - Barcelona - Alicante

Återresa:

Dag 1. Balcicas - Barcelona

Dag 2. Barcelona - Paris - Basel - Hamburg med nattåg

Dag 3. Hamburg - Köpenhamn - Nässjö - Skövde

Kostnad: ”Jag räknar med 10 00 kronor tur och retur under högsäsong. Hotellen kostar mest, framför allt i Barcelona. Det går så klart att komma undan mycket billigare om man åker en dag längre. Jag vill ha så få byten som möjligt men det är de långa sträckorna som är dyrare.”

Artikeltaggar

BarcelonaDjur och naturDryckerFilmerHamburgHusdjurKläderMat och dryckSpanien

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.