Hoppa till huvudinnehållet

Resa med tåg i Europa – hur gör man?

Publicerad:
Annika Elwing
annika.elwing@nlt.se
Med ett Interrailpass som biljett kan man vara flexibel och hamna på oväntade platser.
Med ett Interrailpass som biljett kan man vara flexibel och hamna på oväntade platser. Foto: Annika Elwing

Biljetter, platsbokningar, tidtabeller – det kan vara mycket att hålla reda på om man ska åka tåg i Europa. Här kommer lite tips.

Ska man resa långt är det ofta enklare, och inte sällan billigare – att flyga. Man köper sin biljett, reser och är framme ganska snart på resmålet. Trots det blir allt fler intresserade av att ta tåget istället. Tåget har mycket mindre inverkan på klimatet, och låter dessutom själva resan bli en stor del av upplevelsen.

När man reser med tåg kan man antingen köpa separata biljetter, eller köpa ett Interrailpass, som gäller som biljett för nästan alla tåg i Europa. Barn upp till elva år reser dessutom gratis. En stor fördel med Interrail är flexibiliteten. Om man missar ett tåg kan man hoppa på ett annat. Eller ändra färdplanen längs vägen.

Interrail är tågbiljetten, men för många snabbtåg tillkommer en kostnad för obligatorisk platsbokning. Plats på nattåg kostar också extra. Då styrs priset av hur bekvämt man vill ha det; sittplats, liggvagn eller sovvagn.

Tågresebyrå eller egen planering

Den som tycker att det känns krångligt att planera och boka en lång tågresa med många byten själv, kan anlita en tågresebyrå, till exempel Alingsås Resebutik eller Centralens Resebutik i Kalmar. På webben kan man söka och boka tågresor på exempelvis allaboard.eu, railtic.com eller trainplanet.com. Avgifter för bokningstjänsterna tillkommer.

Billigast blir att planera och boka resan själv. Fundera på vart du vill resa och sök färdväg på webbsidan bahn.com, Tysklands motsvarighet till SJ, eller i appen Rail Planner, i vilken man enkelt fyller in datum, klockslag för resan samt vart man vill åka. En lista kommer upp med olika resvägar och anslutningar. Rail Planner är dock en teknisk lösning, och för att få en bekväm resa är det bra att själv dela upp färdvägen i delsträckor med övernattningar mellan varje, och söka efter delsträckorna i appen.

Boka sommarresan i tid

Vill man ta sig från punkt A till punkt B på kort tid, eller redan har en färdig resplan, kan det vara klokt att boka boenden och platsbiljetter i förväg. Men det går förstås att resa spontant också. Tänk dock på att nattåg behöver bokas i god tid, samt att många snabbtåg blir fullbokade under sommaren, när det är högsäsong.

Boka gärna ut- och hemresa till och från Sverige i förväg, även om resten av resan är oplanerad. Sverige är en flaskhals. Sikta på att ta dig till och från Hamburg, Hamburg är en knutpunkt varifrån många anslutande tåg söderut avgår, oavsett om man ska åka till London, Paris, Lissabon eller München. Till Hamburg kan man åka med dagtåg genom Danmark, nattåg eller med färja till Tyskland och därefter tåg till Hamburg. Interrailpasset ger rabatt på färjan.

Väl i Tyskland ligger Europa vid dina fötter. Ha ordentligt med bytestid mellan tågen, som en säkerhetsmarginal vid eventuella förseningar eller bara som lunchstopp mellan tågresorna. För det mesta går tågresandet smidigt och utan missöden.

På tyska tågstationer finns alla möjligheter att proviantera inför nästa tåg.
På tyska tågstationer finns alla möjligheter att proviantera inför nästa tåg. Foto: Annika Elwing

Länktips

Planera och boka

bahn.com – tyska järnvägens sökmotor med tåglinjer i Europa

Appen Rail Planner – sök resor, platsbokning gå rockså om du har Interrailpass

Facebookgruppen Tågsemester – här kan man få inspiration till tågresor och ställa vilka tågrelaterade frågor som helst, alltid finns det någon som vet. Arkivet är ändlöst.

allaboard.eu – sök och boka resa

railtic.com – sök och boka resa

trainplanet.com – sök och boka resa

Restips

Berlin eller Barcelona?

Berlin med barnen: Gå på barnmuseet Machmit, besök chokladbutiker och åk till det enorma äventyrsbadet Tropical Island. Tåg till Nässjö, där du kliver på direkttåget till Berlin; ett äventyr i sig för en liten, och vakna upp i Tyskland nästa morgon.

Barcelona: Nattåg till Hamburg. Efter frukost på stationen - utbudet är stort - tar du tåget mot Strasbourg, med byte i Offenburg. Promenera i trevliga Strasbourg på kvällen, se det astronomiska uret i katedralen och övernatta på hotell. Nästa morgon fortsätter resan mot Barcelona, med byte i Lyon. Barcelona anländer du på kvällen.

Venedig: Res till Hamburg. Tar du ett tidigt tåg därifrån är det möjligt att komma fram till Venedig samma kväll, med tågbyte i München och Verona, men varför stressa? Ta en långsam, vacker tågresa över Alperna, kanske en övernattning också.

Prag: Åk nattåg till Berlin. Ät frukost på stationen och beundra den märkliga byggnaden The Cube strax utanför stationen. Ta sedan direkttåg till Prag, efter fyra och en halv timme är du framme.

London: Res till Hamburg. Därifrån tar du dig till London på omkring 11 timmar. Från Hamburg reser du till Bryssel, via Köln. Eurostartåget mellan Bryssel och London tar två timmar och går genom tunneln i Engelska kanalen.

Boktips

Inspirationsböcker

Tågresor i Europa (Hélène Firquet)

Nya med tåg genom Europa (Anna W Thorbjörnnsson, Marko T Wramén)

Upplev Tyskland med tåg (Anna W Thorbjörnnsson, Marko T Wramén)

Ta tåget till litteraturens England! - en klimatsmart resebok (Astrid Lindén, Clas Thor)

Rivieran inom räckhåll: med tåg till de bästa upplevelserna i södra Frankrike (Maria Unde Westerberg, Kristina Svensson)

Fantastiska tågresor (Olga Brinkborg)

För barn:

De största tågäventyren (Sam Sedgman)

Sune – tågsemestern (Sören Olsson, Anders Jacobsson)

Artikeltaggar

ApparBarcelonaFärjorHamburgLondonSJTrafik

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.