Hoppa till huvudinnehållet

Mellovinnaren tar över – Mummels quizmaster lägger av efter 10 år

Publicerad:
Reporter Josefine Hektor
Josefine Hektor
josefine.hektor@sla.se
Delägaren Kristian Olsson har i många år varit synonymt med quiz på Mummel, men allt har sin tid och efter 10 år väljer han att lämna Skövdes krogliv.
Delägaren Kristian Olsson har i många år varit synonymt med quiz på Mummel, men allt har sin tid och efter 10 år väljer han att lämna Skövdes krogliv. Foto: Johan Espefält

Det sägs att man ska sluta när man är som bäst och med drygt 400 onsdagsquiz i ryggen – varav höstens ”lillördagar” har varit fullsatta, kan man lugnt konstatera att Mummels delägare Kristian Olsson lägger i från sig mikrofonen med flaggan i topp. Efter tio år som quizmaster och sex år som delägare väljer han att lämna Skövdes krogliv – och avslöjar Melloprofilen som ska axla hans quiztradition efter nyår.

– Jag känner mig klar, säger Kristian.

Mycket vatten har flutit under broarna sedan Kristian Olsson klev in i branschen som 20-åring. Sedan 2017 har han tillsammans med Tony och Lena Kronberg varit delägare i Mummel som både hunnit brinna ner, byggas upp och under en period gå under namnet Pitchers sedan 2008.

– Jag har jobbat heltid 15 år i sträck på krogen och jag fyller 35 nästa år, så jag kände att nu får det vara nog. Det är rätt slitsamt och ett speciellt liv man får leva med de här arbetstiderna, så det är inget förhastat beslut utan jag känner mig klar, berättar Kristian.

Samtidigt understryker han att kroglivet också har sin tjusning.

– Det har varit fart och fläkt, kollegor och gäster. [Antalet lag] har gått i vågor, sedan finns det alltid en stomme av quizentusiaster. Ett av lagen har varit med i princip varenda onsdag i tio år, av dem återstår två originalmedlemmar och de brukar nästan alltid sluta i topp tre.

Kristian Olsson avslöjar att Calle Kindbom axlar rollen som quizmaster efter honom i början av 2024.
Kristian Olsson avslöjar att Calle Kindbom axlar rollen som quizmaster efter honom i början av 2024. Foto: Viktoria Pappila

För med undantaget sommaren och mellandagarna har Kristian plikttroget ställt frågor om flaggor, filmklipp och nyhetshändelser varje onsdag klockan 19.00 i tio års tid.

– Jag har försökt räkna ut hur många quiz som jag har hållit i och landat någonstans runt 400. Det blir drygt 40 stycken om året, säger han och skrattar till.

Vad som väntar framöver återstår att se.

Blir du kvar i Skövdes nöjesliv?

– Inte i kroglivet på det sättet, inte nu i alla fall. Jag har lite olika tänkbara vägar, men vi får se, säger Kristian.

Men innan Skövdebon kastar in handduken återstår ett par quiz. Dessutom arrangerar Mummel ett specialquiz till förmån för Julhjälpen Skaraborg som förra året drog in 13 200 kronor till behövande familjer.

Då återstår den stora frågan; vem tar över stafettpinnen som quizmaster efter nyår?

– Calle Kindbom, säger Kristian och önskar den Skövdebördige låtskrivaren som bland annat står bakom vinnarbidraget i Melodifestivalen 2003 ”Give me your love” lycka till.

Artikeltaggar

Calle KindbomJubileumJulhjälpenKrogarMänskligtNöje/KulturSkövdeVälgörenhet

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.