Hoppa till huvudinnehållet

SAIK kritisk till försenad arena: ”Vill att kommunen omprövar sitt beslut”

Publicerad:
Reporter Mattias Olsson
Mattias Olsson
mattias.olsson@sla.se
Skövde AIK är klara för spel i superettan 2024. Arenafrågan är dock fortfarande ett frågetecken.
Skövde AIK är klara för spel i superettan 2024. Arenafrågan är dock fortfarande ett frågetecken. Foto: Anton Gustavsson

På söndagseftermiddagen säkrade Skövde AIK spel i superettan 2024. Detta efter att ha vunnit den avgörande matchen mot Falkenberg med 3–0. Under måndagen gick klubben ut på sin hemsida med information om arenafrågan inför kommande säsong.

SAIK skriver på sin hemsida att klubben förra onsdagen tillsammans med andra berörda föreningar hade ett möte med företrädare för kommunstyrelsen samt berörda tjänstemän. Under mötet presenterades den planerade upprustningen av Södermalms IP inför säsongen 2024.

Sahlström (M): ”Vi har inga fler svar om Södermalms IP i nuläget”

Efter mötet ska SAIK valt att undersöka information man fick till sig och presenterade på sin hemsida ett antal insikter klubben säger sig kommit fram till. SAIK presenterade bland annat följande:

• Ingen skola har för avsikt att använda Södermalms IP eller den nya friidrottsarenan i södra Ryd under 2024 då dessa ska vara byggarbetsplatser. Under det gångna året användes Södermalms IP endast ca 10 timmar för friidrottsaktiviteter av skolorna i Skövde.

• Det finns fortfarande inget godkänt investeringsbeslut av kommunen för att bygga en ny läktarsektion vilket innebär att bygglovet för den planerade läktaren ännu inte har lämnats in. Detta skapar osäkerhet kring eventuella överklaganden och ytterligare förseningar.

• Dispensen som Skövde AIK har för Södermalms IP har inte lästs eller utvärderats av kommunen och det finns ingen kontakt med fotbollsförbundet i frågan. Dispensen är begränsad till tre år och föreningen har en skyldighet att meddela eventuella förändringar under vägens gång. Större förändringar som till exempel förseningar i byggnationen kan få negativa konsekvenser för dispensen och riskerar till och med upphäva den.”

I meddelandet skriver Skövde AIK även följande: ” En försenad fotbollsarena, med spel på annan ort i minst en säsong som följd, riskerar att fullständigt rasera den ekonomi vi behöver för att fortsätta vara en stabil och hållbar förening som representerar Skövde och Skaraborg i fotbollseliten”.

Hela SAIK:s meddelande kan läsas här.

– Man har ju tagit ett beslut för att IF Hagen ska kunna ha friidrott på Södermalms IP, men innan man valde att pausa bygget så hade man inte kommunicerat varken med oss, IF Hagen eller IFK Skövde fotboll, och jag tror att vi tillsammans kunnat hitta en lösning där det gått att bygga fotbollsplanen, säger Lennart EK, ordförande i Skövde AIK.

Lennart Ek, ordförande i Skövde AIK.
Lennart Ek, ordförande i Skövde AIK. Foto: Anton Gustavsson

Ek känner en stor oro om bygget inte blir av som det var tänkt.

– Min känsla är att politikerna inte förstår dispensfrågan. Så fort bygget pausar måste vi meddela förbundet som då kan dra in dispensen eftersom förutsättningarna för dispensen har förändrats. Fotbollförbundet är jättehårda i de här frågorna och det har inte Skövde kommun uppfattat, säger Lennart Ek.

Lennart Ek har fortfarande en förhoppning om att arenan skulle kunna börja byggas om relativt kvickt.

– Det vi först och främst vill är att kommunen omprövar sitt beslut och bygger som det var tänkt. Det är Skövde AIK:s inriktning, och det är inte försent än. Blir den inte klar helt i tid får man väl flytta en match eller två då, säger EK.

Ytterligare ett dilemma har tillkommit efter den avgörande kvalmatchen mot Falkenberg.

– Så som planen såg ut efter gårdagen är frågan om den går att använda överhuvudtaget och få den godkänd för elitfotboll till våren. Det tror jag är tveksamt.

Skövde AIK skriver även att man uppskattar insatserna som gjordes inför den avgörande kvalmatchen: ” Vi känner stort stöd bland verksamhetsledare och personal på Södermalm och Lillegården. Föreningen uppskattar deras hjälp, engagemang och insatser trots utmanande förhållanden och förutsättningar”.

Sista ordet i arenafrågan lär ännu inte vara sagt.

IF Hagen om förseningen – blir kvar på Södermalms IP: ”Nödlösning””Dags att ta ett nytt beslut”

Artikeltaggar

FotbollSkövde AIKSödermalms IP

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.