Hoppa till huvudinnehållet

Skövdeimam om SD-ledarens utspel om moskéer: ”Som en chock”

Publicerad:
Reporter Lena Jonsson
Lena Jonsson
lena.jonsson@sla.se
Smajo Sahat, imam och ordförande i stiftelsen Skövde moské, reagerade starkt över SD-ledaren Jimmie Åkessons utspel i helgen. ”Det är svårt att ens ta in att ledaren för landets nästa största parti uttrycker en så tydlig islamofobi”.
Smajo Sahat, imam och ordförande i stiftelsen Skövde moské, reagerade starkt över SD-ledaren Jimmie Åkessons utspel i helgen. ”Det är svårt att ens ta in att ledaren för landets nästa största parti uttrycker en så tydlig islamofobi”. Foto: Johan Espefält

Smajo Sahat, ordförande i stiftelsen Skövde moské, ser Jimme Åkessons utspel om moskéer som skrämmande. ”Det är oroväckande att landets nästa största parti som byggt sin politik på hat mot invandrare och på senare år mest mot muslimer, tar det ett steg till. Sverige har hittills varit en av de bästa demokratierna i världen. Nu känner jag en oro för att det är på väg åt fel håll”.

Stiftelsen Skövde moské har sedan slutet av 1990-talet kämpat för att få en moské i Skövde där Skaraborgs alla muslimer (församlingen har över 900 vuxna medlemmar) kan ha en samlingsplats istället för trånga små lokaler där endast ett fåtal kan vistas samtidigt.

Nu är den efterlängtade moskén som ligger i Karstorpsområdet, nära Skaraborgs sjukhus, nästan helt klar och Smajo Sahat, imam och ordförande i stiftelsen Skövde moské, säger att den har stor betydelse för församlingen.

– Att vi har något som är vårt eget efter alla de år vi har väntat. Det känns helt fantastiskt.

”Som en chock”

Men nu har glädjen över moskén dämpats och delvis förbytts till oro och chock.

I lördags höll SD-ledaren Jimmie Åkesson ett mycket uppmärksammat tal där han bland annat sade att han vill stoppa byggandet av nya moskéer, konfiskera och riva moskébyggnader där det sprids ”antidemokratisk, antisvensk, homofob eller antisemitisk propaganda”.

– Vad ska man säga om Åkessons utspel? Det är för det första svårt att ens ta in att ledaren för landets nästa största parti uttrycker en så tydlig islamofobi. Partiet har visserligen byggt sin politik på hat mot invandrare, på senare år innebär det mest mot muslimer, men det han nu sagt är som en chock. Det tar tid att bearbeta och analysera, säger Smajo Sahat.

Vid Sverigedemokraternas landsdagar i Västerås i helgen kom partiledaren Jimmie Åkesson med ett mycket uppmärksammat och från många håll kritiserat moskéutspel.
Vid Sverigedemokraternas landsdagar i Västerås i helgen kom partiledaren Jimmie Åkesson med ett mycket uppmärksammat och från många håll kritiserat moskéutspel. Foto: Jessica Gow/TT

”Riktigt allvarligt”

Han är illa berörd av att SD-ledaren tagit partiets politik till en ny nivå, som enligt Smajo Sahat, innebär ett steg i helt fel riktning.

– Jag kan knappt tro att det är sant. Rätten att till yttrandefrihet och att utöva sin religion gäller tydligen inte muslimer. Muslimer är vana att bli trakasserade men det Åkesson nu sagt är riktigt allvarligt.

Smajo Sahat vill förmedla vad moskén och dess verksamhet står för. Han poängterar att det handlar om att ”sprida glädje, godhet och kärlek mot allt och alla”.

– Det är det vi arbetar för, men tyvärr får svenskar en annan bild av moskéerna när SD sprider den här typen av åsikter och kanske blir rädda för vår religion. Detta gagnar varken muslimerna i Sverige, eller Sverige som land.

– Och om Åkessons utspel leder till att Sveriges möjligheter att gå med i Nato försvåras eller stoppas blir muslimerna en måltavla då? Jag ser i vart fall en risk för hets mot muslimer och att svenskar ser ner på oss.

Planerna på en moské i Skövde har funnits sedan slutet av 1990-talet. Nu har den blivit verklighet och ligger ligger på en plats mellan Karstorpsrondellen och sjukhuset.
Planerna på en moské i Skövde har funnits sedan slutet av 1990-talet. Nu har den blivit verklighet och ligger ligger på en plats mellan Karstorpsrondellen och sjukhuset. Foto: Johan Espefält

Oro för framtiden

Smajo Sahat har levt i Sverige i många år och säger att landet är en av världens bästa demokratier hittills.

– Nu ser jag en risk att vi är på väg mot något annat och jag är rädd för framtiden för Sverige.

Men mitt i all oro och chock över Åkessons hårda ord om moskéer kan inte Smajo Sahat låta bli att också känna att utspelet är lite ”löjligt”.

– Moské betyder samlingsplats, varför ska han bli skrämd av det? Muslimer finns i Sverige och om vi inte har moskéer samlas vi någon annanstans.

På måndagen lade Smajo Sahat också till följande på Facebook: ”Svårt att tro att någon kan uttala sig om det så..., i Sverige! Men, ännu mer anledning att jag och du, vi, goda krafter, MÅSTE stå enade mot alla former av hat samt helhjärtat omfamna olikheter som stärker mitt och ditt samhälle, vårt samhälle. Hoppas att detta Åkessons uttalande är en påminnelse om det ständiga behovet av helt öppen dialog och ännu starkare samarbete oss emellan”.

Imamen Smajo Sahat.
Imamen Smajo Sahat. Foto: Johan Espefält

Artikeltaggar

EkonomiEtik och religionFacebookJimmie ÅkessonKristdemokraternaModeraternaMoskéerNatoPolitikSkaraborgSkaraborgs sjukhusSkövdeStiftelser

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.