Hoppa till huvudinnehållet

Staden tänds upp i julbelysning

Publicerad:
Reporter Tobias Larsson Franzén
Tobias Larsson Franzén
tobias.larsson-franzen@sla.se
Den 1 december är det dags för arrangemanget Stad i ljus i Skövde.
Den 1 december är det dags för arrangemanget Stad i ljus i Skövde. Foto: Tobias Larsson Franzén

Allmänheten välkomnas att slå följe när julbelysningen i centrala Skövde tänds upp den 1 december. Det blir också eldshow, julmarknad och körsång.

Även i år kommer en ljusfé att färdas med häst och vagn för att tända upp de olika ljusinstallationerna i centrala Skövde. En aktivitet som de senaste åren lockat framför allt många barnfamiljer att slå följe och hjälpa till att säga den magiska ramsan.

Upptändningen inleds klockan 18 med start på Hertig Johans torg. Före dess blir det musikunderhållning med en barnkör och Skövde Gospel. Det kommer också att delas ut reflexer och bjudas på varm dryck.

Ljusfén kommer börja med att tända upp ljusinstallationerna kring Hertig Johans torg. Därefter kommer färden att gå ner till Kyrkparken och avslutas på Kulturhustorget.

– Vi hoppas det blir lika lyckat som förra året då årets första snö föll, vilket var fantastiskt fint, säger Katarina Blad på Next Skövde.

Två helt nya ljusinstallationer kommer att tändas upp, som hålls hemliga fram tills att det är dags att tända upp.

På Kulturhustorget hålls sedan en färgsprakande eldshow för alla på plats att bevittna.

I samband med Stad i ljus är det också vernissage för konstutställningen Vintersalongen på Rosa Huset. På den anslutande innergården hålls också en julmarknad.

Den som inte har möjlighet att närvara vid själva upptändningen kan kan dock uppleva de olika ljusinstallationerna fram till början av januari innan de släcks ner.

– Man kan genom appen Skövde streetmuseum gå en ljusvandring på egen hand och läsa om de olika belysningarna, säger Katarina.

Bakom arrangemanget Stad i ljus står Skövde kommun tillsammans med fastighetsägarna, Next Skövde och Skövde energi.

– Stad i ljus är en invigning till julen och ljuset. Den 3 december kommer vi att genomföra julmys på stan med många aktiviteter för barnen, och den 9 december hålls julmarknad på Hertig Johans torg med över 20 knallar, avslutar Katarina.

Artikeltaggar

Hertig Johans torgJulMänskligtNext SkövdeSkövdeVernissager

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.