Hoppa till huvudinnehållet

Henrik Signell: ”Speciell miljö att vara i”

Publicerad:
Reporter Anton Gustavsson
Anton Gustavsson
anton.gustavsson@sla.se
Sydkoreas förbundskapten Henrik Signell är tillbaka i Europa. Den här gången för att spela VM.
Sydkoreas förbundskapten Henrik Signell är tillbaka i Europa. Den här gången för att spela VM. Foto: Anton Gustavsson

OS-kvalet blev lyckat för Henrik Signell som fortsatt är förbundskapten för Sydkorea.

Nu väntar VM för den tidigare IFK Skövde-tränaren.

– För många av spelarna är det första gången de är i Europa, säger han till SLA inför VM-premiären mot Österrike.

Henrik Signell lämnade IFK Skövde och blev förbundskapten för Sydkorea. Den tidigare IFK-tränaren har bott i ett träningscenter utanför Seoul sedan han flyttade till Asien i våras.

– Jag trivs bra. Jag ska inte säga att man är instängd, men man har ackreditering och när vi är där så handlar det om att träna. Mitt uppdrag är att utveckla handbollen och landslaget. Det är häftigt, men det är också en speciell miljö att vara i, i det här träningscentret. Allt finns där och det är toppenbra faciliteter.

Första uppdraget för Henrik Signell var att ta Sydkorea till OS i Paris. Det lyckades han med och då fick han fortsatt förtroende som förbundskapten.

– Jag åker hem till Sverige när det inte är samling med landslaget, men det har varit mycket nu. Jag har varit hemma tre gånger sedan i maj och då ungefär i tre veckor.

”Måste vara med balans”

Inför flytten till Sydkorea berättade Henrik Signell om hur han räknade med stora skillnader i kultur, både på och utanför planen.

– Så är det också. Man får anpassa sig hela tiden och det är ju så att vi kommer från olika bakgrunder.

– Jag bockar och hälsar fint. Nu när vi har fått vara här ett tag så har vi kunnat visa och motivera varför vi gör som vi gör och då går det bättre och bättre. Mycket sitter djupt rotat i spelare, koreansk handboll och i förbundet och det är fortsatta diskussioner. Viljan att träna mer och hårdare har de, men det måste vara med balans.

Henrik Signell lämnade IFK Skövde efter slutspelet i våras.
Henrik Signell lämnade IFK Skövde efter slutspelet i våras. Foto: Anton Gustavsson

Den senaste tiden har Henrik Signell dock spenderat i Europa. På onsdagen går Signells Sydkorea in i VM då ett ungt och oerfaret Sydkorea möter Österrike. Henrik Signell tonar ner förväntningarna men flaggar också för att hans lag kan skrälla i turneringen.

– Vi har föryngrat ganska ordentligt och jag ska inte säga att vi är med i VM bara för att se och lära, men vi kommer att lära oss. För många av spelarna är det första gången de är i Europa och det är mycket som är nytt, säger Henrik Signell vars landslag har laddat i Frankrike.

Han fortsätter:

– Handbollen är en väldigt liten sport i Sydkorea och det är ett litet urval av spelare. En del av spelarna i truppen har knappt ens spelat i Sydkoreanska ligan och kommer från universitetslag eller nästan skolhandboll.

Sydkorea spelar sina matcher i Stavanger.

– Det känns bra. Vi har fått anpassa oss när vi varit i Sydkorea, men nu är vi på andra sidan jordklotet och då får de anpassa sig. Omedvetet så känner man sig lite tryggare här hemma och det ska bli intressant att se hur spelarna reagerar.

Henrik Signell.
Henrik Signell. Foto: Anton Gustavsson

I gruppen har Sydkorea även Grönland och Norge. Det stora målet är OS i Paris till sommaren.

– Efter VM blir det en del arbete hemifrån, men jag kommer ju självklart att åka dit och kolla matcher live och träffa spelare. Ligan startar i januari och håller på till maj så säsongen är mycket kortare än i Europa.

Det blev, efter en hel del om och men, Henrik Signells assisterande tränare Kristian Svensson som blev den som tog över efter som tränare för IFK Skövde. Henrik Signell följer sitt tidigare lag från andra sidan jorden.

– Jag har kollat en del matcher, även om jag inte haft den dialog med tränarna och spelarna som jag kanske skulle velat. Jag följer dem på håll och det är jättekul för ”Krille” och ledarstaben att det har börjat så bra.

– Med all den turbulens som var så kändes saker lite ovisst och därför är det extra kul att det går bra. Ibland skulle man vilja vara där för jag tycker det är väldigt imponerande hur alla knutit näven och jobbat ännu hårdare.

Läs också

Artikeltaggar

Handboll

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.