Hoppa till huvudinnehållet

VA-taxan höjs – enhälligt i fullmäktige

Publicerad:
Tibro kommunfullmäktige beslutade att höja VA-taxan.
Tibro kommunfullmäktige beslutade att höja VA-taxan. Foto: Jesper Sydhagen

Fullmäktige beslutade att höja avgifterna för vatten och avlopp från och med nästa år. Man var även positiv till de tre motioner som behandlades på mötet.

Fullmäktige beslutade enhälligt att höja VA-taxas bruknings- och anläggningsavgifter med 10 procent. Ändringen kommer att gälla från årsskiftet.

Höjningen motiveras av ökade elkostnader, ombyggnation av reningsverket, ökade kapitalkostnader och rörbyte i VA-nätet.

Höjning av VA-taxan föreslagen

Samhällsbyggnadsnämndens ordförande Rolf Eriksson (S) påtalade att Tibro för närvarande har den lägsta taxan i Skaraborg och en av de lägsta i Västra Götaland.

– Ni har säkert sett höjningar i andra kommuner, det handlar om 13 procent, det handlar om 20 procent, det handlar om 25 procent i några fall. Den här utmaningen delar vi med många, sa han.

Mikael Faleke (M) kom inte med något annat yrkande, men menade att det är en stor höjning för enskilda tibrobor.

– Över tre år har vi höjt va-taxan med ungefär 40 procent. Det är ganska mycket pengar som VA tar från tibroborna. Nånstans måste det räcka. Vi måste som politiker våga ställa krav på verksamhet, sa han.

Kyrklig samverkan

Tre motioner behandlades på mötet, Först ut, SD:s förslag på ny samverkan mellan skola, barnomsorg och kyrka. Motionen bifölls enhälligt.

Motionären Ulf Lindström (SD) beklagade dock att man avslår delen i motionen om att utreda varför den tidigare samverkan upphört.

– Jag tycker det är viktigt att vi tar reda på varför det gick som det gick, så vi inte gör samma sak en gång, sa han.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Alda Danial (L) sa att samverkan mellan skola och civilsamhälle är viktigt.

– Det är viktigt för vår verksamhet, vårt samhälle, men jag vill gärna blicka framåt och jobba med det vi har idag, hur vi ska försöka utveckla det, sa hon.

Fullmäktige sa också ja till motionen från Peo Andersson (M) om att utreda bygget av en cykelbana längs Kyrkefallavägen.

Motion om cykelbana till Hörnebo har stöd i kommunstyrelsen

Dessutom bifölls motionen om att utreda belysning vid lekplatser i kommunen.

– När jag nu fått barn själv har jag varit ute och sett det ur ett annat perspektiv hur mörkt det är. Med den här motionen så ökar tillgängligheten och delaktigheten att leka på kvällarna efter skoltid, sa motionären Hampus Borg (M).

Slutligen kunde medborgarförslaget om tider för lämnande vid skolan avslås utan omsvep.

Artikeltaggar

Bostad och byggenEkonomiPolitikTibro kommunTibro kommun

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.