Hoppa till huvudinnehållet

Vi levde i en drömvärld

Publicerad:
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. Foto: Boris Grdanoski

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Sverige är fortfarande inte, sedan ett och ett halvt år tillbaka, fullvärdig medlem i den så kallade försvarsalliansen Nato, trots rent häpnadsväckande och ihärdiga diplomatiska eftergifter inför några av försvarsalliansens medlemmar.

Det som från början syntes vara en enkel och självklar övergång från alliansfrihet till allianstillhörighet har visat sig mycket svårare än beräknat. Det eventuella svenska medlemskapet i försvarsalliansen kan därmed betraktas som svagt underbyggt ur bland annat ett underrättelseperspektiv. Vi levde uppenbarligen i en drömvärld i tron att det skulle räcka med att vara svensk, det skulle duga gott. Så blev det som bekant inte.

Det svenska folket väntar nu fortfarande med stor sannolikhet på hur och när man ska informeras om medlemskapets betydelse för nationen, i alla avseenden. Fortsätter det så här så finns det all tid i världen för våra folkvalda att informera det svenska folket i nyhetsmedia. Kom ihåg att inför bland annat övergången till högertrafik, kärnkraftsomröstningen och inför EU-medlemskapet så lades stora resurser och mycken tid på att informera svenska folket.

Det är därmed rent förvånansvärt att det viktigaste svenska säkerhetspolitiska beslutet sedan 1809 helt har undanhållits det svenska folkets medverkan och förståelse. Det finns naturligtvis fortfarande möjlighet att återta den dåligt underbyggda svenska ansökan om ett fullvärdigt medlemskap i försvarsalliansen, på så sätt fortsätter vi att äga rätten till vår egen säkerhetspolitik.

Det duger dessutom att fortsätta det samarbete som ägt rum mellan Sverige och Nato sedan 50 år, om inte mer.

Lars Emnéus

Skövde

Artikeltaggar

EUFörsvarJens StoltenbergNatoSkövde