Hoppa till huvudinnehållet

Vill ha bort vargen helt och hållet: ”Förödande konsekvenser”

Publicerad:
Reporter Åsa Lord
Åsa Lord
asa.lord@sla.se
Björn Brorsson (SD) under yttrandet om motionen.
Björn Brorsson (SD) under yttrandet om motionen. Foto: Åsa Lord

Sverigedemokraterna i Karlsborg har lämnat in en motion där man yrkar att Karlsborg ska bli en vargfri kommun.

– Vi anser att man skjuter problemet framför sig med att bara titta på hur man kan begränsa vargstammen. Vi vill ta bort det här problemet för våra kommuninvånare, säger Björn Brorsson, SD-ledamot.

Björn Brorsson, tillsammans med Nicklas Olofsson (SD), skriver i motionen att vargpopulationens kraftiga expansion är ett av landsbygden och dess befolknings stora orosmoment: Det finns stora mörkertal gällande vargattacker, men vi kan konstatera det att år 2O20 skadades och dödades det cirka 500 tamdjur i Sverige. SD Karlsborgs åsikt är att det behövs en mer aktiv förvaltning av Sveriges rovdjurspopulation, inte minst när det gäller vargen.

Vargpopulationens tillväxt har skapat oro och problem för invånarna i Karlsborgs kommun, särskilt för de som bor på landsbygden. Det har inträffat vargattacker mot tamdjur i kommunen, även älg och rådjur har minskat kraftigt på grund av den ökande vargpopulationen.

Motionen påpekar vidare att det för närvarande läggs mycket fokus på att djurägarna ska förbättra sina stängsel eller hålla sina tamdjur inne för att minimera risken för vargattacker:

”Vi i SD Karlsborg anser att det är viktigare att vi arbetar för en vargfri kommun, då ökad population i lokala vargrevir skulle leda till förödande konsekvenser för våra öppna landskap och naturbeten där djur hittills har kunnat beta i fred.”

Inte bekväm i mörker

TUNHOVD  20170218.
Ulv på Langedrag. Voksen hannulv. Latinsk navn: Canis Lupus
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix / TT / kod  20520
TUNHOVD 20170218. Ulv på Langedrag. Voksen hannulv. Latinsk navn: Canis Lupus Foto: Heiko Junge / NTB scanpix / TT / kod 20520 Foto: Junge, Heiko

”Vi vill att Karlsborgs kommun ska arbeta politiskt på alla nivåer och att berörda verksamheter ska verka så långt de kan inom lagens ramar för att förhindra etableringen av vargreviren inom kommunens gränser. Vi ser också positivt på samarbete med andra kommuner, som Askersund och Linköping, som har tagit ställning för att vara vargfria. Vi föreslår att Karlsborgs kommun utropas till en vargfri kommun för att påverka rikspolitiken i den riktningen”, avslutar man motionen.

– Jag kan själv känna, som boende på landsbygden och hundägare, att jag inte längre är helt bekväm att gå i mörker på skogsvägar med en pannlampa. Jag tycker det är ganska allvarligt att situationen har dragit i väg så här långt, jag tycker vi har tappat hela vargsituationen lite ur händerna, säger Björn Brorsson i ett yttrande i kommunfullmäktige, och fortsätter:

– Det var enkelt att hitta exempel på varg som med lätthet klättrar över tre meter höga stängsel, trots taggtråd eller el längst upp. Så de här rekommendationerna som finns idag, att man ska ha rovdjursavvisande stängsel på 1,20 meter, känns som ett skämt.

Påverkar landskapet

Att ha boskapsvaktande hundar eller ta in djuren är inte heller bra lösningar, menar Brorsson.

– Det skulle betyda att man behöver en hund i varje hage för att kunna skydda djuren. Att ta in djuren i stället för att de ska beta fritt ser vi väldigt negativt på, det kommer påverka våra öppna kulturlandskap om vi inte kan ha betande tamdjur längre. Därför vill vi ha en vargfri kommun.

Artikeltaggar

AskersundDjur och naturHusdjurKarlsborgLinköpingPolitikSverigedemokraternaVargar

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.