Hoppa till huvudinnehållet

MEDAN DU SOV: Här är nattens händelser

Publicerad:
Arkivbild.
Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Ett urval av nattens nyhetsrubriker.

Sverige

Ett tåg utrymdes och Hyllie station i Malmö spärrades av på tisdagskvällen sedan en man lämnat kvar en suspekt väska.

Resenärer på ett tåg från Danmark larmade tågvärden om hur en man ställt ned en väska i vagnen innan han klev av på en station innan Öresundsbron.

När tåget stannade på Hyllie station kontaktades polis, som valde att tömma tåget på passagerare, spärra av stationen och tillkalla bombtekniker.

Tågets flyttades sedan till en plats där undersökningen av föremålet kunde ske.

– Nationella bombskyddet har varit där nu och har med hjälp av robot dragit ut väskan. Med hjälp av roboten har man öppnat väskan och konstaterat att den är full med julklappar, säger Thomas Söderberg, vakthavande befäl vid polisen. (TT)

Räntan för studielån höjs från årets 0,59 procent till 1,23 procent 2024, beslutar regeringen.

”De senaste åren har ränteläget stigit, vilket också har lett till en höjd studielåneränta”, skriver Centrala studiestödsnämnden (CSN), i ett pressmeddelande.

För en person med en studieskuld på 300 000 kronor innebär detta en kostnadsökning med 912 kronor per år, eller 76 kronor per månad, visar en uträkning gjord av CSN. (TT)

Världen

USA har sänt det första av tre militärplan till Egypten för att därifrån ge humanitärt bistånd till Gaza.

Hjälpflygningarna med mat, mediciner och vinterutrustning är de första från den amerikanska militären sedan kriget inleddes efter Hamas terrorattacker mot Israel 7 oktober.

Flygningarna startar en dag efter att USA:s president Joe Biden sade att han skulle använda en utvidgning av det pågående eldupphöret för att få fram mer hjälp till Gaza. (TT)

Dödssiffran stiger efter massiva översvämningar i Kenya. Enligt en regeringstjänsteman har nu 120 personer mist livet i översvämningarna.

Fler än 89 000 hushåll har tvingats på flykt.

Kenya och även länderna Somalia och Etiopien har drabbats av svåra översvämningar till följd av massiva regnmängder. Regnvädrens omfattning förstärks av väderfenomenet El Niño.

Översvämningarna förvärrar den humanitära krisen i regionen, då regnen följer på en lång period av torka.(TT)

Artikeltaggar

BiståndCSNGazaHamasJoe BidenKenyaOlyckor och katastroferRobotarStudielånUSAVäderÖversvämningar

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.