Hoppa till huvudinnehållet

Är raket: ”Nästan så man får lite storhetsvansinne”

Publicerad:
Reporter Åsa Lord
Åsa Lord
asa.lord@sla.se
Karlsborg, vy från Klinten.
Karlsborg, vy från Klinten. Foto: Åsa Lord

När resultaten för WSP:s stora ranking ”Regionernas kamp” för år 2023 presenteras är Karlsborgs kommun en av de tre robusthetsraketerna – kommunen har klättrat 71 placeringar och höjt sitt robusthetsindex från 61 till 78 av 140 möjliga poäng.

– Det känns bra och positivt att vi som ju faktiskt är en liten kommun växer och utvecklas, det finns många som inte har de goda förutsättningar vi har, säger kommunstyrelsens ordförande Torbjörn Colling (M).

Karlsborg ligger nu på plats 132 av Sveriges 290 kommuner. I rankingen – som genomfördes för första gången 2013 – belyses kommunernas förmåga att möta framtidens utmaningar. Viktiga faktorer är utvecklingen inom områden som demografi, arbetsmarknad, utbildning och ekonomi. Nytt för i år är att trygghetsfaktorer (inklusive kriminalitet, ensamhet, tillit till andra etcetera) och förmågan att hantera klimatfrågor viktas in i resultatet.

Karlsborg får högre robusthetsbetyg i häften av indikatorerna, bland annat tack vare ett positivt inrikes flyttnetto, högre andel förvärvsarbetande födda utanför EU/EFTA, högre förvärvsinkomst och en fortsatt god utveckling av förvärvsinkomsterna – och placerar Karlsborg på listan över de tre kommuner i Skaraborg som rankar högst, med Lidköping på första plats och Skövde på andra plats.

Nytt för i år är att rapporten även tar ett större grepp på trygghet och kommunernas brottsförebyggande arbete, med lokal brottslighet som en rankingfaktor. Även här ligger Karlsborg något bättre till än genomsnittet i landet, sett till antal anmälda brott per 100 000 invånare.

Trots liten kommun

Kajsa Eriksson Larsson och Torbjörn Colling är stolta över Karlsborgs kommun.
Kajsa Eriksson Larsson och Torbjörn Colling är stolta över Karlsborgs kommun. Foto: Åsa Lord

Karlsborgs kommunalråd Torbjörn Colling konstaterar att det är mycket som pekar åt rätt håll i Karlsborgs kommun.

– Det har gjort så det sista året, men det började säkert innan dess också. Vi växer som kommun, vi har låg arbetslöshet, låg brottslighet, väldigt goda resultat i skolan och det är en del av parametrarna. Det gör naturligtvis att vi ökar i robusthet så som de ser det, säger Torbjörn Colling.

– Det är klart att det känns bra och positivt, att vi som ju faktiskt är en liten kommun växer och utvecklar, det finns många som inte har de goda förutsättningar vi har.

Colling nämner även kommunens investeringar som en möjlig del i den stora klättringen.

– Vi investerar i skolor, förskola, idrottshall, det ger också ringar på vattnet runt omkring; folk ser att Karlsborg är en kommun som satsar även när konjunkturen kanske inte är den allra bästa, men vi känner att vi har möjlighet och fog för det. Det är kanske en del av resultatet, att vi satsar och ser en potential framåt.

Tack vare brottsligheten

En annan som gläds åt de goda resultaten är kommunchef Kajsa Eriksson Larsson.

– Det är nästan så man får storhetsvansinne, det är den ena undersökningen efter den andra där Karlsborg ligger i topp, det är jätteroligt, säger hon och fortsätter:

– Vi är en kommun som har en hög utbildningsnivå om man tittar på behörighet från grundskola till gymnasiet, där ligger Karlsborg i topp i landet och det tror jag är en stor del i resultatet. Men att vi tar ett sådant språng, hamnar på raketlistan, det tror jag är för att man nu har tittat på brottslighet för första gången och där är vi en av de tryggaste kommunerna i Sverige, det ger så klart ett stort genomslag i den här undersökningen.

Karlsborgs resultat

Placering i Skaraborg: 3

Placering i VGR: 25

Robusthetspoäng (av 140 möjliga): 78

Riksplacering: 132

Förändring från förra årets riksplacering: +71

Artikeltaggar

KarlsborgKlättringKommunstyrelsenSkaraborgSkola och utbildningSkolorTorbjörn CollingUtbildningVästra GötalandsregionenWSP

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.