Hoppa till huvudinnehållet

Tv-hackern berättar – så har du ett säkert lösenord: ”Det absolut viktigaste”

Publicerad:
Reporter Philip Alfredsson
Philip Alfredsson
philip.alfredsson@sla.se
David Jacoby är känd som tv-hackern i SVT:s program Hackad. Nu deltog han i Skaraborg Sessions.
David Jacoby är känd som tv-hackern i SVT:s program Hackad. Nu deltog han i Skaraborg Sessions. Foto: Philip Alfredsson

David Jacoby, känd från tv-programmet Hackad, var en av talarna under årets sista Skaraborg sessions.

Han berättade om vad IT-säkerhet är, vilka vanliga fällor man lätt går i – och hur man egentligen sätter upp ett säkert lösenord.

– Många hackare bara väntar på att du ska göra fel, säger David Jacoby.

David Jacoby, som beskrivs som Sveriges minst ljusskygga hackare och en välkänd IT-säkerhetsexpert, blev rikskänd när han deltog som hackare i SVT-serien Hackad.

Nu deltog han, tillsammans med Vahid Zobali, vd för IBM Sverige, i Skaraborg sessions sista nätverksträff innan årsskiftet. Ämnet var, föga förvånande, IT-säkerhet.

Något som blir allt mer vanligt att diskutera, vid såväl köksbord som fikarum på arbetsplatserna.

– Utvecklingen går framåt varje dag, och vi behöver prioritera säkerhet. Men hur många hade köpt en brandvarnare i varje rum om en kostade 5000 kronor? Då hade man kanske nöjt sig med en för att spara pengar. IT-säkerhet kostar pengar, men kostnaderna vid ett intrång kan bli enorma, säger David Jacoby.

Och för ett internationellt bolag, som fokuserar på IT, är säkerheten ännu viktigare. Vahid Zobali ansvarar för Sverigegrenen hos ett av världens största IT-företag.

Nu, när AI och annan ny teknik integreras löpande inom IT, är kraven på säkerhet och att hela tiden kunna utvecklas, av absolut största vikt.

Så skapar du ett säkert lösenord

Vahid Zohali och David Jacoby var dagens två externa talare.
Vahid Zohali och David Jacoby var dagens två externa talare. Foto: Philip Alfredsson

Men hur går man då egentligen tillväga för att skapa ett säkert lösenord, som gör det svårt för hackare att komma över ens personliga information?

David Jacoby har tre tips:

– Lura hackarna genom att spela på den mänskliga logiken. Använd dig av en mening på flera ord, som du sätter ihop till ett ord, då blir det mycket svårare att förstå ditt lösenord rent logiskt.

– Använd annorlunda specialtecken. Använd dig inte av det klassiska utropstecknet, utan testa istället med en hashtag, ett procenttecken eller en parentes. Testa något som inte är det vanligaste.

– Avsluta ditt lösenord med ett ord som associerar till den webbplats eller app som du använder. Tänk på ordet Facebook, och använd det första ordet som dyker upp i huvudet. Det ordet lägger du i slutet, och du har olika för varje respektive sida som du använder ofta.

Artikeltaggar

ApparFacebookIBMITSkaraborgSVTSäkerhetTeknik och vetenskapTV

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.