Hoppa till huvudinnehållet

Skövde – hjärtat av Skaraborgs tillväxtresa

Publicerad:
Hertig Johans torg i Skövde.
Hertig Johans torg i Skövde. Foto: Johan Espefält

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Skaraborg står inför en banbrytande utmaning på sin väg mot 300 000 invånare till 2030. Efter många möten med företagare och beslutsfattare i regionen är det tydligt att Skövde, vår regionala centralort, spelar en avgörande roll i denna tillväxtresa.

Skövde står inför spännande möjligheter, men också utmaningar. För att vara lockande för många av de 30 000 nyinflyttade, krävs mer än bara storlek. Differentiering och unikitet blir allt viktigare. Min erfarenhet från möten med näringslivet pekar på att Skövde måste intensifiera sina investeringar, inte bara fortsätta dem. Vi behöver öka satsningarna över hela linjen, från infrastruktur till kultur och föreningsliv.

Skövde har redan visat sin förmåga att vara mångsidig, särskilt genom den växande spelindustrin. För att bibehålla och stärka denna mångfald behöver staden dock öka sina ansträngningar. En pulserande stad kräver moderna forsknings- och utvecklingscentra, en levande kulturscen och hållbara satsningar på stadsutvecklingsprojekt.

Utmaningarna är också tydliga. Infrastrukturen behöver uppgraderas för att hantera den ökande befolkningen och underlätta för företag att verka effektivt. Kulturlivet och föreningslivet, som är grundläggande för att skapa en attraktiv levnadsmiljö, behöver mer stöd för att kunna bidra effektivt till varumärket "Play it like Skövde".

Samarbete är nyckeln till framgång. Genom nära samarbete mellan näringslivet, kommunerna och utbildningssektorn i hela Skaraborg kan vi skapa en infrastruktur som stöder tillväxt. Marknadsföring och varumärkesbyggande blir avgörande för att locka investeringar och talanger till vårt område. Även här spelar Skövde en avgörande roll.

Jag är optimistisk inför Skaraborgs framtid. Mina möten har visat att företagare och beslutsfattare är redo att engagera sig för att forma en framtid där Skövde blomstrar och växer som en central plats för arbete och liv. Med rätt strategier och ett ökat engagemang i investeringar tror jag att Skaraborg kommer att bli ännu mer attraktivt, inte bara som en plats att arbeta utan också att leva och frodas i.

Låt oss tillsammans forma Skaraborgs framtid och rikta fokus mot Skövde – där storleken spelar roll och differentieringen definierar.

Bjarne Pettersson

Regionchef Skaraborg, Västsvenska Handelskammaren

Artikeltaggar

Bjarne PetterssonEkonomiFöreningslivInfrastrukturInvesteringarNäringslivSamhälleSkaraborgSkövdeVästsvenska Handelskammaren