Hoppa till huvudinnehållet

Tondövt besked som riskerar elitfotbollens framtid

Publicerad:
Reporter Linus Hellman
Linus Hellman
linus.hellman@sla.se
Södermalms IP kommer inte upprustas under 2024 efter Skövde kommuns besked häromveckan. Ett besked som riskerar att få konsekvenser.
Södermalms IP kommer inte upprustas under 2024 efter Skövde kommuns besked häromveckan. Ett besked som riskerar att få konsekvenser. Foto: CARL SANDIN

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

De senaste veckorna har jag spenderat i Florida, USA. Det får jag återkomma till för jag var nära att sätta kaffet i vrångstrupen på andra sidan Atlanten när jag läste om Skövde kommuns besked om att det inte blir någon upprustning av Södermalms IP till nästa säsong. Det var respektlöst och tondövt att kommunicera det bara dagar före Skövde AIK:s två ödesmatcher. Upprördheten och missnöjet är stort över den spruckna tidsplanen. Det är förståeligt eftersom klubbens elitverksamhet nu är hotad.

Låt oss för en stund rekapitulera vad som har skett eller snarare vad som ännu inte har skett i arenafrågan.

Skövde AIK kvalificerade sig för spel i Superettan i december 2021. Skövde hade då helt plötsligt ett elitlag i fotboll men ingen arena där ett elitlag kunde spela sina matcher. Ty Södermalms IP hade överlevt sig själv och hade låtits förfalla under många år. Arenan var i ett undermåligt skick.

SAIK tvingades söka dispens hos Svenska Fotbollsförbundet, SvFF för att överhuvudtaget kunna spela sina matcher på hemmaplan under sitt debutår i Superettan. Något som SAIK också beviljades av SvFF efter att kommunen genomfört några helt grundläggande åtgärder fram till seriestarten i april 2022. Dispensen för de andra åtgärderna löper under en treårsperiod fram till och med april 2025.

Nu skriver vi snart december 2023 och fram till dess har inget mer gjorts för att uppfylla de krav som förbundet har ställt på att upprusta arenan. Det arbetet var tänkt att påbörjas först efter att SAIK:s säsong tog slut i år enligt den tidsplan som hade tagits fram. Det var onekligen en alldeles för snäv tidsplan sett till de problem som kan tillstöta under en sådan här process. En process som också har tagit sina vändningar.

Moderniseringen av Södermalms IP skjuts på framtiden efter beskedet ifrån Skövde kommun förra veckan.
Moderniseringen av Södermalms IP skjuts på framtiden efter beskedet ifrån Skövde kommun förra veckan. Foto: CARL SANDIN

Häromveckan kom beskedet att moderniseringen av Södermalms IP skjuts på framtiden på grund av att den nya friidrottsarenan i Södra Ryd inte kan börja byggas eftersom bygglovet där har överklagats. Det var ett besked som kom med endast dagar kvar till SAIK:s kvalmatcher mot Falkenbergs FF. Det var tondövt och faktiskt helt obegripligt. Särskilt eftersom det så länge har rått tystnad eller också har något annat i så fall lagts ut som dimridåer kring den framtida upprustningen.

Den långa och talande tystnaden i arenafrågan skvallrade om att något inte stod rätt till. Som jag tidigare har skrivit i den här kolumnen tycker jag att hela processen har varit märklig ifrån första början och avsaknaden av politiskt engagemang direkt uppseendeväckande. Jag tycker inte att man har tagit frågan på tillräckligt stort allvar.

Tydlighet och öppenhet har lyst med sin frånvaro i processen. Det var först i februari i år som en idéskiss för en ny fotbollsarena presenterades. Det smögs närmast ut mitt under brinnande SM-vecka som om man ville gömma undan frågan. Det har fortfarande inte presenterats någon detaljerad helhet.

Förra veckans besked var renons på varje spår av förståelse för SAIK:s prekära situation. Beskedet tenderar att dra undan mattan för klubbens verksamhet och är förenat med uppenbara risker inför framtiden. Kommunen förlitar sig nu helt på att SAIK ska få en förlängd dispens hos SvFF men varför skulle man ge det när så lite har hänt med arenan under de här åren. Några andra lösningar, nödlösningar om man så vill, tycks i dagsläget inte finnas på bordet. Det skapar oro, irritation och missnöje.

Södermalms IP inför en match i Superettan förra året.
Södermalms IP inför en match i Superettan förra året. Foto: AXEL BOBERG

Kommunen tycks vara tagen på sängen. Nu ställer man dessutom förening mot förening och idrott mot idrott när IF Hagen Friidrott tvingas vara kvar på Södermalms IP ytterligare en säsong.

Att det skulle bli en ny friidrottsarena i Skövde var för övrigt något som stod klart först i december 2022 och ett beslut i frågan togs sedan i januari 2023. Då hade friidrotten i Skövde dessförinnan svävat i ovisshet eftersom kommunen meddelat att de skulle slängas ut ifrån Södermalms IP när denna skulle omvandlas till en renodlad fotbollsanläggning.

Nu blir friidrotten kvar på Södermalms IP ännu en säsong medan fotbollförbundet kan slänga ut SAIK därifrån 2025 eftersom någon upprustning inte har skett.

Att SAIK lyckades hålla sig kvar i Superettan är närmast en bragd sett till förutsättningarna. Träningsmöjligheterna är också begränsade. Det har visat sig flera gånger och illustrerades tydligast inför den sista kvalmatchen då SAIK inte hade någonstans att träna.

Det är givetvis ovärdigt men likväl en realitet i en kommun där en stor lagsport som fotboll för närvarande inte har någon möjlighet att hävda sig i den nationella konkurrensen. Det finns idag inte några förutsättningar att bedriva elitfotboll i Skövde men SAIK har ändå mot alla odds lyckats kvalificera sig för sin tredje raka säsong i Superettan.

Södermalms IP firade 100 år förra året. En arena som har sett sina bästa dagar för länge sedan.
Södermalms IP firade 100 år förra året. En arena som har sett sina bästa dagar för länge sedan. Foto: AXEL BOBERG

I fotbolls-Sverige har Södermalms IP redan nått stor ryktbarhet och det inte i någon positiv bemärkelse. Snarare som skräckarena. Ett epitet som nu lever vidare och där frågetecknen kring den nya arenan blev ännu fler efter kommunens besked.

Ett fortsatt lappande och lagande tycks vara vad som står till buds av en arena där bäst före datumet har gått ut för länge sedan. Varför finns det jättebra fotbollsarenor i städer som Eskilstuna och Östersund men inte i Skövde?

Skövde har alltså sedan i söndags fortsatt ett elitlag i fotboll men ingen arena för elitfotboll. Kommunen står nu med en sprucken tidsplan.

Låt oss innerligt hoppas att konsekvensen inte slutar med spruckna drömmar för elitfotbollen i staden. Att SAIK tvingas spela sina matcher någon annanstans efter 2024 vore en dystopi men det är likväl ett reellt hot.

Artikeltaggar

Samhälle