Hoppa till huvudinnehållet

En dag full med saker att uppmärksamma

Publicerad:
Reporter Flemming Mouritsen
Flemming Mouritsen
redaktion@sla.se

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Jag sitter vid frukostbordet och känner mig stressad. Herregud! Hur skall man hinna med allt idag? Första december är en dag sprängfylld med saker att uppmärksamma och/eller fira. …så det är väl bara att sätta igång.

Idag är det på dagen 67 år sedan Rosa Parks vägrade att lämna sin sittplats på bussen åt en vit man, något som då var inskrivet i lagen att färgade var tvungna att göra. Självklart blev hon arresterad. Senare kom just den händelsen och den påföljande bussbojkotten i Montgomery i Alabama att ses som startskottet till medborgarrättsrörelsen i USA. Den ledde till att USA:s kongress 1964 (nio år senare) gjorde rassegregation olaglig. USA hade inte längre apartheid (i alla fall inte i teorin). Idag firar vi Rosa Parks minne.

Idag är det även brandvarnardagen. Det är meningen att vi alla skall testa våra brandvarnare, trycka på knappen och höra efter om den funkar. Det är något jag brukar dra mig för att göra då oväsendet kan väcka upp döda… eller omvänt, orsaka att man får en hjärtattack.

Det är även Internationella AIDS-dagen, en dag som jag känner mig osäker på hur man skall fira. Det är väl en sån där dag som man inte firar utan mer uppmärksammar, men man kan väl fira att bromsmedicinerna numera kan ge HIV-smittade ett långt liv där de slipper att utveckla AIDS.

Glöggens dag är det också. Attans! Fästmön och jag har tjuvstartat och ingen glögg har vi hemma för att uppmärksamma det idag. Det är bara att ge sig ut och anskaffa en flaska under dagen. Dessutom måste vi kolla om vi har mandel och russin hemma… och pepparkakor.

Oskar har namnsdag idag. Jädrar, så heter mitt fadderbarn som jag sorgligen försummar varenda födelsedag. Hur skall jag hinna gratta honom idag? Det får bli så här: Grattis Oscar! (Synd att han är i Göteborg)

Första december 1991 kan man säga att min första julrush som bokhandlare med egen bokhandel i Skövde inleddes. Samma dag lämnade Ukraina Sovjetunionen och har nu varit ett självständigt land i prick trettiotvå år. Jag hoppas att de får många fler självständiga år trots Putin och hans anhangs illvilja. Idag firar vi Ukrainas självständighet.

Den första adventskalendern med luckor i Sverige började säljas av flickscouter den första december 1934. Är det något att fira? Självklart! Vi kanske skall köpa en adventskalender vi också… fast absolut inte en sådan där galet dyr och fullständigt onödig kalender med smink eller hudprodukter som vissa influensers säljer till lättlurade ungdomar för tusentals kronor.

Idag för sextiofem år sedan invigdes gångtunneln mellan Centralstationen och T-centralen i Stockholm. Om det är något att fira (annat än att det skedde samma år som jag föddes) vet jag inte, men varför inte? Mer värt att fira är väl en annan central, nämligen Centralafrikanska republiken som idag firar sin nationaldag till minne av självständigheten från Frankrike.

Som många andra före detta kolonier kämpar Centralafrikanska republiken än idag med utmaningar. BNP är oerhört låg liksom utbildningsnivån. Våldet härjar i landet och om det alls är en demokrati kan diskuteras. Men folket kämpar och vi håller tummarna för dem nu på deras nationaldag.

Förutom allt detta så firas det idag på olika håll i världen: fuskpälsens dag, ät ett rött äppledagen, julbelysningens dag, dagen utan konst-dagen, bartenderdagen och dagen då Costa Rica avskaffade sin militär.

Ja, store tid! Det är mycket som skall ordnas och firas och på söndag är det första advent också, med allt som måste fixas tills dess. Jag vet inte hur jag skall hinna.

Jag går nog och lägger mig igen.


Hiss: Jag kan inte förneka att snö lyser upp i mörkret, hjälper till att ge julstämning och är bedårande vackert.

Diss: En månad till, sedan slipper vi 2023. Det blev globalt sett inte något särskilt bra år. Jag hoppas mer av nästa.

Artikeltaggar

AdventHIVNationaldagenRosa ParksSamhälleSovjetunionenUkrainaUSA