Hoppa till huvudinnehållet

En salt historia bakom att planen ändrades

Publicerad:
Reporter Jan Larsson
Jan Larsson
jan.larsson@sla.se
Saltning av Södermalms IP i paus av kvalmatchen mot Skövde AIK-Falkenbergs FF.
Saltning av Södermalms IP i paus av kvalmatchen mot Skövde AIK-Falkenbergs FF. Foto: Skärmdump/ettan play

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Då vet vi vad som väntar på Södermalms IP den kommande säsongen. Detta efter det som jag tycker kan liknas vid en kompromiss som offentliggjordes på den presskonferens som Skövde kommun arrangerade på fredagsförmiddagen.

I mina ögon är detta en riktigt salt historia. Det pratades inte så mycket om det när kommunalrådet Theres Sahlström (M) och Skövde AIK:s ordförande Lennart Ek framträdde, men jag är övertygad om att den saltning av gräsplanen som gjordes i paus vid kvalmatchen mellan Skövde AIK och Falkenberg i söndags var dödsstöten för naturgräs. Salt kan ju användas för att bekämpa ogräs, men inte strös ut på en gräsmatta..

Åtgärden räddade så att matchen kunde spelas färdigt och att SAIK kunde vinna med 3–0 och säkra nytt kontrakt i Superettan, men sänkte möjligheterna att spela på naturgräset till våren. Nu fanns det inte så mycket annat att göra än att gå ut och meddela den ändrade tidsplanen för Södermalms IP.

Hybridgräset var aktuellt

Konstgräset som vad jag kan förstå redan är beställt ska nu köras till Skövde och arbetet måste igång så fort vädret tillåter.

I det perspektivet har det av så många önskade hybridgräset aldrig varit någon fråga. Kommunen har önskat konstgräs hela tiden för att anläggningen ska kunna utnyttjas maximalt.

Min uppfattning är att Skövde AIK inte varit särskilt pådrivande i frågan vilket underlag som ska läggas. Känns som mest har varit tacksamma för att det blir något nytt och att frigörs fler träningstimmar till verksamheten. Ordförande Lennart Ek klargjorde också på presskonferensen att det här med underlaget är en fråga för kommunen.

Att förse Södermalms IP med hybridgräs har enligt min uppfattning aldrig varit aktuellt. Tråkigt tycker jag.

Att man lägger ett konstgräs som enligt EU ska fasas ut inom åtta år verkar inte bekymra kommunalrådet Sahlström: Vi hoppas att det under resans gång ska komma ett godkänt alternativ till gummigranulat.

Om inte, får väl konstgräset rivas upp, för fotbollens bästa kanske det är det vi får hoppas på. För när det gäller det fotbollsmässiga på en modern arena rustad för elitfotboll är hybridgräset det bästa alternativet. Inte konstgräs.

Alla verkar nöjda

Att friidrotten nu kan vara kvar på Södermalms IP är självklart bra för dem. IF Hagen får väl också skänka en tacksamhetens tanke till att salttraktorn körde ut på gräset för knapp vecka sedan.

Nu kan man vara kvar där och använda löparbanorna ett år till, med det verkar IF Hagen vara nöjda med.

Överhuvudtaget verkar alla de som framträdde på fredagen väldigt nöjda och pratade om en samsyn. Då får vi tro att det är så.

Artikeltaggar

EUFalkenbergFotbollIF HagenJan LarssonKonstgräsLennart EkSkövde AIKSödermalms IPTeknik och vetenskapTheres Sahlström