Hoppa till huvudinnehållet

MEDAN DU SOV: Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Publicerad:
Reporter Per-Johan Thörn Wistrand
Per-Johan Thörn Wistrand
webbredaktion@nwt.se
Arkivbild.
Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Krock mellan lastbil och bil på E20 i Skara-trakten.

Flera fall av misshandel i Lidköping.

Skaraborg

Strax före midnatt mot lördagen inträffade en trafikolycka på E20 väster om Skara.

Larmet om händelsen i västlig riktning på E20 kom klockan 23.55. Räddningstjänst och polis åkte till platsen.

– En personbil och en lastbil har kolliderat vid en omkörning. Inga personskador, säger Agneta Gustafsson, teamledare vid SOS Alarm.

Det ska ha varit halt på vägen, vilken blockerades helt, berättar hon.

Trafikverkets prognos för när det kunde vara full framkomlighet igen sattes till klockan 02.30. Polisen ska utreda händelsen.

Vid Gamla stadens torg i Lidköping blev en ung kvinna slagen av en annan ung kvinna och började blöda, meddelar polisen som larmades klockan 01.49.

Vid Nya stadens torg i Lidköping blev en man i 50-årsåldern puttad och slagen i ansiktet av en okänd gärningsperson. Mannen fick ont i munnen och blödde, men fördes inte till sjukhus, enligt Lidköpingspolisen som larmades klockan 01.24.

Strax därefter, vid 01.30-tiden, blev en man i 20-årsåldern misshandlad av en okänd gärningsperson på samma plats, vid Nya stadens torg. Han fick skador i ansiktet och fördes till sjukhus med ambulans. Mannen var då vid medvetande, uppger polisen.

Sverige

Isen har redan lagt sig på sina håll och Sjöfartsverket har fått sätta en isbrytare i arbete tidigare än vanligt för att öppna farlederna.

Fartyget Ale, Sjöfartsverkets minsta isbrytare, gav sig ut från Luleå hamn på fredagen för att bryta upp packad is i Skelleftebukten.

”Det var många år sedan som isbrytningen startade så tidigt som 1 december”, säger Amund Lindberg, chef för vintersjöfart på Sjöfartsverket, i ett pressmeddelande. (TT)

Världen

FN:s säkerhetsråd har beslutat att avsluta den fredsbevarande insatsen i det av inbördeskrig sargade Sudan. Beslutet togs på fredagskvällen när rådet möttes i New York.

Regimen i Khartum har krävt att FN omedelbart ska dra tillbaka de fredsbevarande insatserna, som går under beteckningen Unitams. Enligt beslutet avslutas insatsen redan under söndagen.

14 av säkerhetsrådets medlemsländer röstade för resolutionen att avbryta fredsinsatsen. Ryssland avstod.

Inbördeskriget i Sudan har pågått i över sju månader. Landets armé strider mot en paramilitära milisen Rapid Support Force som tidigare stod direkt underställd regimen i Khartum. (TT-AFP)

Israel har informerat flera arabländer om att man vill skapa en buffertzon i Gaza, på den palestinska sidan av gränsen. De skriver nyhetsbyrån Reuters på sin hemsida.

Men tanken möter motstånd, inte bara bland arabländer. En anonym amerikansk regeringskälla uppger för nyhetsbyrån att Israel har lyft idén men vill inte säga med vilka länder.

Men källan betonar åter att Vita huset är emot planer som innebär att de palestinska områdena krymps.

En av tre källor i regionen som Reuters har talat med säger att Israel vill ha en buffertzon för att förhindra att Hamas eller andra grupper infiltrerar eller attackerar Israel igen, på det vis som terrorattacken i Israel genomfördes från Gaza den 7 oktober.

Ophir Falk, utrikespolitisk rådgivare till premiärminister Benjamin Netanyahu, säger att det finns en detaljerad plan utöver buffertzon – en plan i tre delar som går ut på att krossa Hamas och att demilitarisera samt avradikalisera Gaza.

– En buffertzon kan vara del i en avmilitarisering, säger Falk som inte vill gå in i detaljer över vilka Israel lyft frågan med. (TT)

Artikeltaggar

Benjamin NetanyahuE20FNGazaHamasIsraelLastbilarSjukhusSjöfartsverketSOS AlarmTrafikTrafikolyckorTrafikverket

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.