Hoppa till huvudinnehållet

Minister på besök inför ny lag: ”Så att det här spelar roll på riktigt”

Publicerad:
Reporter Anneli Malm
Anneli Malm
anneli.malm@sla.se
Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall besökte Skövde under måndagen för att ha en dialog kring den nya socialtjänstlagen som nu arbetas fram. En lag där tidiga insatser och förebyggande arbete ska vara i fokus.
Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall besökte Skövde under måndagen för att ha en dialog kring den nya socialtjänstlagen som nu arbetas fram. En lag där tidiga insatser och förebyggande arbete ska vara i fokus. Foto: Anneli Malm

Att få ta del av hur man jobbar i kommunerna och vad de vill se att den nya socialtjänstlagen ska innehålla var i fokus när socialtjänstminister besökte Skövde.

– Det är helt avgörande för att vi ska se hur behoven ser ut , säger Camilla Waltersson Grönvall (M).

Under måndagseftermiddagen besöket socialtjänstministern Camilla Waltersson Grönvall (M) socialtjänsten i Skövde kommun. Med på besöket var både tjänstepersoner och politiker från socialnämnden och den kommunala ledningen. Ministern fick ta del av det förebyggande arbetet som görs i form av föräldraskapsstöd, drogförebyggande arbetet och den nybildade enheten Resurscentrum Heder bland annat.

Ny socialtjänstlag

Grunden till besöket är regeringens förslag om en ny socialtjänstlag som är tänkt att träda i kraft 2025. En förändring till mer förebyggande arbete och med mer tidiga insatser som ska möta de utmaningar som finns i samhället i dag. Det handlar bland annat om bostadsbrist, segregation, otrygghet i utsatta områden, bryta rekryteringen till kriminella gäng och mäns våld mot kvinnor men även att stärka tryggheten och säkerheten för barn.

Både tjänstepersoner inom socialtjänsten och politiker hade samlats för att berätta hur de arbetar förebyggande men även skicka med socialtjänstministern Camilla Waltersson Grönvall vilka delar som de anser behöver förbättras.
Både tjänstepersoner inom socialtjänsten och politiker hade samlats för att berätta hur de arbetar förebyggande men även skicka med socialtjänstministern Camilla Waltersson Grönvall vilka delar som de anser behöver förbättras. Foto: Anneli Malm

”Del av lösningen”

Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall vill ta del av kommunens åsikter i arbetet med den nya lagen.

– Det är helt nödvändigt. Det här är en oerhört efterlängtad lagstiftningsförändring, att gå från en ganska reaktiv lagstiftning till att kunna jobba förebyggande. Det här är en del av lösningen på Sveriges problem just nu, vi ser att allt yngre faller in i gängkriminalitet till exempel. Vi har uppgifter om tioåringar som just nu befinner sig i de kriminella nätverken. Det här är förfärligt och helt oacceptabelt, säger hon och tillägger:

– Så det här är något hoppfullt, något som ska vända detta. Regeringen fokuserar mycket på tidiga, förebyggande insatser. Föräldraskapsstöd har lyfts här och det glädjer mig oerhört mycket att det är så starkt fokus på föräldraskapsstöd men också att kunna satsa på att bygga upp till exempel skolsociala team och få skolan att fungera för dessa barn och unga.

”Helt avgörande”

Att kunna resa runt och ha en dialog med socialtjänsten runt om i landet ser hon som betydelsefullt.

– Det är helt avgörande för att vi ska se hur behoven ser ut i Sveriges kommuner och hur vi ska anpassa lagstiftningen så den blir så effektfullt som möjligt. Så att det här spelar roll på riktigt.

Vad tänker du om det du har hört här i Skövde?

– Man har ett väldigt tydligt patos att man vill jobba tidigare och förebyggande. Bara det faktum att man har haft familjecentraler så länge är ett tecken på att man har haft det förebyggande perspektivet. Det glädjer mig också att man trycker på det tydliga politiska stödet. Jag tror att det är viktigt, det här får inte vara politiskt särskiljande, vi måste, för att vända situationen, jobba över gränserna och långsiktigt.

Artikeltaggar

Camilla Waltersson GrönvallLagstiftningModeraternaPolitikSkövdeSkövde kommunSocialtjänstVåld mot kvinnorVård och omsorg

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.