Hoppa till huvudinnehållet

Filips julinsamling firar sex år: ”Jag hoppas ju på att man slår rekord”

Publicerad:
Reporter Amelie Länsberg
Amelie Länsberg
amelie.lansberg@sla.se
Filip Karlsson från Skövde samlar in pengar till Vid din sida - för sjätte året i rad.
Filip Karlsson från Skövde samlar in pengar till Vid din sida - för sjätte året i rad. Foto: Amelie Länsberg

För sjätte året i rad samlar Filip Karlsson in pengar till organisationen Vid din sida. Varför då? För att han vill det. Och han vet vad han hoppas på:

– Att jag får in väldigt mycket för att ge alla fattiga och de äldre däruppe en fin måltid också.

Allting började 2018, då var Filip elva år och hade precis fått en andra neuropsykiatrisk diagnos. För att muntra upp sin son tog mamma Anna Eriksson kontakt med Filips idol - Jeanette Höglund som synts i Tunnelbanan på teve. Ett överraskningsfika i Stockholm ordnades på hösten vilket förstås blev mycket uppskattat.

Det var då inte länge sedan hon dragit igång organisationen Vid din sida. När de sedan kom hem till Skövde ville Filip göra en insats.

– Jag ville hjälpa till.

Filip tänkte då främst på sin veckopeng. Men de skapade också ett evenemang och en grupp på Facebook, ett forum som funkar bra för Filip, som de döpte till Filips julinsamling 2018. Det har sedan förnyats och döpts om varje år. När SLA träffar dem 1 december har gruppen över 2000 medlemmar.

Reaktioner

Filip berättar att han fått en hel del reaktioner, det tycker han är kul. Två volontärer uppe i Stockholm har börjat kalla honom Kung Filip och även på hemmaplan har han blivit igenkänd.

– Det var två kvinnor som kände igen mig och frågade: ’Är det du som är Filip, som har samlat in pengar?’ Ja, det är jag.’ Så ja, ibland känner folk igen mig. Ibland berättar jag lite om vad jag gjort.

Filips visar upp en ren som han fått från Vid din sida. En julklapp som tack för hjälpen.
Filips visar upp en ren som han fått från Vid din sida. En julklapp som tack för hjälpen. Foto: Amelie Länsberg

Vid din sida

Pengarna som kommer in skickas direkt till Vid din sida som sedan får använda det där det behövs mest. De arbetar med flera delar, både punktinsatser för enskilda individer men också bredare insatser.

– De hjälper de äldre och hemlösa uppe i Stockholm. De gör det genom att till exempel ge mat några dagar i veckan och sedan har de också den här gården, förklarar Filip.

Gården som Filip pratar om ligger i Kärrtorp och är öppen fem dagar i veckan. Den är som en slags fritidsgård för äldre och ensamma. Där kan de få både fysiska och sociala behov tillgodosedda.

Nära relation

Filip gillar att sätta sig ner tillsammans med de äldre och höra dem berätta saker, något som uppskattas.

– De är väldigt bra på att lyssna. Jag är väldigt nära min farmor och farfar, har fäst mig vid dom, och jag tror det är det som kan ha påverkat också.

– De är inte en organisation längre, de är familj, våra vänner. Det är bara kärlek från alla håll och kanter, fyller Anna i.

Rekord?

Det nuvarande rekordet är från 2021, då samlades det in över 287 000 kronor. Filip hoppas så klart på ett bra resultat för 2023. Årets insamling började 1 december och avslutas 18:00 den 14 december. Varje kväll uppdaterar Filip hur mycket som kommit in och redan efter första dagen hade nästan 6500 kronor kommit in. Efter tre dagar var det uppe över 31 500 kronor.

– Jag hoppas ju på att man slår rekord. Samtidigt vet jag ju att världen har ju haft det väldigt tufft nu med kriget i Ukraina, pandemin och så. Visst, jag förväntar mig ju att jag slår ett rekord. Sedan hoppas jag på att jag får in väldigt mycket för att ge alla fattiga och de äldre däruppe en fin måltid också.

Resultat tidigare år

2018: 31 419 kronor

2019: 78 598 kronor

2020: 207 306 kronor

2021: 287 018 kronor

2022: 92 216 kronor

Att styra upp insamlingen via Facebook funkar bra för Filip.
Att styra upp insamlingen via Facebook funkar bra för Filip. Foto: Amelie Länsberg
Faceookgruppen hade i början av december snart kommit upp i 2100 medlemmar.
Faceookgruppen hade i början av december snart kommit upp i 2100 medlemmar. Foto: privat
Varje år förnyas Facebooksidan.
Varje år förnyas Facebooksidan. Foto: Amelie Länsberg

Artikeltaggar

FacebookHemlöshetInsamlingarKärrtorpMänskligtOrganisationerRekordSkövdeSociala medierStockholmVälgörenhet

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.