Hoppa till huvudinnehållet

Här är Skövdeborna som prisas av Riksbyggen: ”Väldigt roligt”

Publicerad:
Reporter Jesper Ottoson
Jesper Ottoson
jesper.ottoson@sla.se
Martin Widmark förvaltare och ordförande Christer Andersson.
Martin Widmark förvaltare och ordförande Christer Andersson. Foto: Pressbild

Robotgräsklippare, matavfallssortering, insektshotell och solceller på taken.

Nu prisas bostadsrättsföreningen i Skövde för sitt hållbarhetstänk.

– Vi är väldigt stolta över utnämningen, säger föreningens ordförande Christer Andersson som fick ta emot diplom och blommor.

Föreningen, som bildades 1961 och rymmer 183 lägenheter, har ansträngt sig för att bli mer hållbara.

De har installerat solceller, insektshotell och jobbar med bland annat energiförbättringar. De var bland de första föreningarna med robotgräsklippare samt att införa källsortering och matavfallssortering

Nu har Brf Skövdehus nr 10 utsetts till Årets lokala hållbarhetsförening av Riksbyggen.

”Ett kvitto”

– Det känns väldigt roligt. Det är ett kvitto på att allt arbete vi har lagt ned är viktigt. Vi är väldigt stolta över utnämningen, säger Christer Andersson, ordförande i Brf Skövdehus nr 10, i ett pressmeddelande.

Förutom äran, blommor och diplom vinner föreningen en plats på ett hållbarhetsseminarium i Stockholm.

Juryns motivering

Brf Skövdehus 10 har länge varit ett föredöme med sitt målmedvetna och proaktiva arbete med sina fastigheter. De har sedan flera år haft stort fokus på den boendesociala miljön, med bland annat introduktion av nyinflyttade, odlingslotter och fruktträd för de boende på området och föredömlig information till områdets 183 lägenheter.

På miljösidan var de bland de första föreningarna att klippa gräsmattorna med robotklippare, införa källsortering och matavfallssortering, ha insektshotell, och när det härom året var dags att byta taket på fastigheterna var det givet att installera solceller, vilket har gett en rejäl minskning av inköpt el för föreningens fastigheter. Nyligen installerades även laddplatser för elbilar, vilket har gjort att fler av de boende inspirerats att köpa el- eller hybridbil. Inom kort installeras temperaturgivare till föreningens samtliga lägenheter för att ge bästa förutsättningar till kommande fortsatta investeringar i energismarta åtgärder.

Artikeltaggar

Bostad och byggenFastigheterLägenheterMiljöRiksbyggenSkövdeSolceller

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.