Hoppa till huvudinnehållet

Reglerade elpriser kan göra även vindkraften lönsam

Publicerad:
Miljöpartiet Tibro menar att ett garanterat elpris skulle gynna grön elproduktion.
Miljöpartiet Tibro menar att ett garanterat elpris skulle gynna grön elproduktion. Foto: Lisa Olaison

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Ellinor Troli skriver i sin ledare (SLA, 30/11) att vindkraften är överinvesterad. Som elmarknaden ser ut idag har du helt rätt. Samma dag skriver vi i Miljöpartiet Tibro om att det är dags att tänka utanför gängse banor.

Tänk om vi kunde ha en prissättning som garanterar ett minimipris för elen. Det skulle kunna innebära att vindkraften blåsiga dagar får skäligt betalt. Överproduktion av el de dagarna skulle kunna gå till pumpkraftverk där vattenmagasin fylls och till batterilagring i batteriparker. Dagar med mindre vind när marknadspriset på el är högt kan vattenkraft från fyllda vattenmagasin och batterilagring produceras och täcka upp för det högre elpriset blåsiga dagar.

Vindkraft löser inte våra problem

En elmarknad med garanterat elpris skulle göra all innovativ grön elproduktion, såsom pumpkraft, batterilagring, solel med mera, mer attraktiv att investera i och på så sätt påskynda omställningen från fossilt till grönt, utan att behöva investera i kärnkraft.

Vi vet att det är mycket bråttom att ställa om. Att snabbt fatta politiska beslut inom klimatomställning borde vara lika viktigt och lätt som alla förändringar som nu sker för att sätta stopp för kriminalitet inom gängkulturen. Vi kan om vi vill och vi måste klara av att göra många saker samtidig.

Miljöpartiet Tibro

Artikeltaggar

EnergiKärnkraftMiljöMiljöpartietTibroVindkraft