Hoppa till huvudinnehållet

Sverige rasar i Pisa-mätning – så jobbar Skövdes skolor: ”Vi är inte nöjda”

Publicerad:
Reporter Philip Alfredsson
Philip Alfredsson
philip.alfredsson@sla.se
Camilla Brolin, grundskolechef på Skövde kommun, ser att Skövde tar stora krafttag för att öka kunskapen hos grundskoleeleverna.
Camilla Brolin, grundskolechef på Skövde kommun, ser att Skövde tar stora krafttag för att öka kunskapen hos grundskoleeleverna. Foto: Skövde kommun

Pisa-mätningen tyder på att svenska 15-åringar blir allt sämre inom matematik, läsförståelse och naturkunskap.

Tappet inom matematik och naturkunskap har aldrig varit så högt.

– Siffrorna talar sitt tydliga språk, vi vet om situationen, säger Camilla Brolin, grundskolechef i Skövde kommun.

Mätningen damp ner under tisdagen och skapade ett stort eko i landet. Liberalernas Johan Pehrson skrädde inte med orden under en presskonferens:

– Det är tydligt, för att inte säga tragiskt, att vi har ett bildningsland där färre kan läsa och vi har ett ingenjörsland där färre kan räkna, sa han på presskonferensen.

Skövde kommun har inte mottagit några lokala siffror, men de ser att trenden finns även här.

– Skövde avviker inte i det här, vi vet om läget men vi jobbar också stenhårt med det. Vår målsättning är att alla grundskoleelever ska komma in på gymnasiet och vi är inte nöjda förrän vi har nått dit, säger Camilla Brolin, grundskolechef i Skövde kommun.

Inom kommunen sker löpande flera insatser för att minska kunskapsklyftorna och stärka elevernas kunnande.

– Vi kan se fina effekter på de elever som gått på lovskola innan gymnasiet, där har flera fått gymnasiebehörighet. På vissa skolor har man testat lovskola i tidigare år, något som vi kommer att titta på inom kommunen som helhet.

Lugn och ro i klassrummen

Klassrumsklimatet, det vill säga studieron i klassrummen, är en viktig del i att eleverna ska kunna lära sig så mycket som möjligt. Det, tillsammans med andra viktiga delar som personaltäthet, lärarbehörighet och likvärdig undervisning.

– Vi behöver göra tidiga insatser för läsning och matematik. Läsinlärning är en konst och vi behöver ta vara på den fina kompetens som våra duktiga lärare besitter, säger Camilla Brolin.

Och fortsätter:

– Det är viktigt att vi har igång aktiviteter kopplat till det här och hela tiden håller det uppdaterat. Vårt kärnuppdrag är att barnen ska lära sig, det kommer vi alltid att jobba intensivt med.

Artikeltaggar

GymnasieskolanJohan PehrsonLiberalernaLärareMatematikPisaSkola och utbildningSkolorSkövdeSkövde kommunTeknik och vetenskap

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.