Hoppa till huvudinnehållet

Fler platser öppnas på Ekedal: ”Under våren”

Publicerad:
Reporter Anneli Malm
Anneli Malm
anneli.malm@sla.se
Under våren kommer ytterligare 20 platser öppna på Ekedals äldrecentrum. Enhetscheferna Carolina Wallenberg och Lina Strandberg och Jonas Engelbrektsson, avdelningschef äldreboende i ett av dagrummen på den avdelningen som inte har öppnats efter utbyggnaden.
Under våren kommer ytterligare 20 platser öppna på Ekedals äldrecentrum. Enhetscheferna Carolina Wallenberg och Lina Strandberg och Jonas Engelbrektsson, avdelningschef äldreboende i ett av dagrummen på den avdelningen som inte har öppnats efter utbyggnaden. Foto: Anneli Malm

Under våren är planen att öppna ytterligare 20 platser på Ekedals äldrecentrum. Det kommer även bli en del förändringar både i Tidan och i Timmersdala . Men totalt kommer antalet lägenheter på äldreboende att öka nästa år.

– Vi öppnar fler platser, säger Jonas Engelbrektsson, Skövde kommun.

En avdelning med tio platser på Ekedals äldrecentrum har aldrig öppnats efter tillbyggnaden då behovet inte har varit så stort. Den avdelningen är tänkt att öppnas under april, maj nästa år plus tio till som tidigare använts som korttidsplatser, totalt 20 platser med inriktning omvårdnadsboende. Lägenheter i bottenplan med närhet till utemiljön.

– Vi räknar med att starta dem under våren. Vi har avsikten att utnyttja hela Ekedals äldrecentrums kapacitet. Det är en bra enhet och det är möjligt att samutnyttja personal på en så stor enhet, det är en aspekt. Sen är det stor efterfrågan, många av de äldre efterfrågar Ekedals äldreboende, det ligger centralt i Skövde och är lätt att ta sig till. Vi vill fullt ut ta i anspråk det som en gång var planerat att ta i anspråk på Ekedals äldrecentrum, säger Jonas Engelbrektsson, avdelningschef äldreboenden, Skövde kommun.

Carolina Wallenberg och Lina Strandberg, enhetschefer på Ekedal, ser fram emot att få öppna den fina avdelningen till våren.
Carolina Wallenberg och Lina Strandberg, enhetschefer på Ekedal, ser fram emot att få öppna den fina avdelningen till våren. Foto: Anneli Malm

Färre i Timmersdala

Billingsdals äldreboende i Timmersdala och Solgårdens äldreboende i Tidan renoveras och det har inneburit att totalt 20 lägenheter inte har varit i bruk under året.

Alla lägenheter på Billingsdal kommer inte öppna upp igen efter renoveringen utan det kommer vara 32 lägenheter där framöver.

– Vi måste få ihop helheten och då minskar vi med åtta lägenheter på Billingsdal i Timmersdala. Där har vi en enhet som väl tillgodoser behovet. Vi har ibland lite lägre efterfrågan i ytterområdena och samtidigt blir det en hanterbar enhet för chef att hantera. Det blir en bra enhet med runt hälften av platserna för de med en demenssjukdom och hälften omvårdnadsplatser, säger Jonas Engelbrektsson och tillägger:

– Det handlar även om att klara finansieringen som helhet. Vi måste klara att finansiera öppnandet fullt ut på Ekedals äldrecentrum och då väger vi det mot att minska några platser på Billingsdal.

De åtta äldreboendeplatserna kommer att vara kvar om behovet uppstår och kan utnyttjas vid tillfälliga toppar eller som evakueringsplatser vid renoveringar.

Jonas Engelbrektsson säger att det är en stor efterfrågan på platser på Ekedals äldrecentrum.
Jonas Engelbrektsson säger att det är en stor efterfrågan på platser på Ekedals äldrecentrum. Foto: Anneli Malm

Hemtjänst och äldreboende

På Solgården pågår en ganska omfattande renovering där bland annat tillagningsköket byggs ut och moderniseras och samtidigt skapas personalutrymmen.

– Vi har också samlokaliserat Tidans hemtjänst dit som har tagit fyra lägenheter och då finns både hemtjänst och äldreboende under samma tak. Det är en viktig del i möjligheten att vi ska kunna samutnyttja personal.

Det vill säga att personalen på äldreboendet kan hjälpa till i hemtjänsten och tvärtom.

– De ligger i täten och är lite av ett pilotprojekt kring att hitta de samutnyttjande möjligheterna. Det underlättar när verksamheter och chefer är under samma tak.

När renoveringen är klar kommer Solgården att ha 31 lägenheter.

De 20 platserna ligger på bottenvåningen med närhet till utemiljön åt två håll och med både uterum och uteplatser.
De 20 platserna ligger på bottenvåningen med närhet till utemiljön åt två håll och med både uterum och uteplatser. Foto: Anneli Malm

Rekrytering av personal

Rekryteringen av personal till Ekedals nya avdelningar pågår successivt och de räknar med att behöva ytterligare 20 undersköterskor och utöver det kompletterar de med ett antal enhetsassistenter.

Det är svårt att rekrytera personal till vård och omsorg idag, hur ser du på möjligheten att rekrytera?

– Vi har förhållandevis bra förutsättningar i Skövde även om det blir svårare och svårare.

Med hjälp av äldreomsorgslyftet erbjuds personer som de har i verksamheten som timanställda och semestervikarier att utbilda sig till undersköterskor.

– Det är ett sätt att stimulera rekryteringen. Men sen är vi beroende av att vi får ungdomar från gymnasiet som vill jobba inom äldreomsorgen och framförallt från vuxenutbildningen som är den största gruppen som examineras.

Fler nästa år

I dag uppgår antalet lägenheter på äldreboende till 436 och under nästa år finns totalt 448 lägenheter.

– Vi utökar och öppnar fler platser. I nuläget har vi en förhållandevis god balans mellan utbud och efterfrågan. Utifrån demografin och beräknat behov så behöver vi ha nya äldreboendeplatser framåt 2027 och det jobbar vi för och planerar inför. Fram till dess så bedömer vi att vi ska klara efterfrågan på äldreboendeplatser.

Artikeltaggar

HemtjänstJonas EngelbrektssonLägenheterRenoveringarSkövdeSkövde kommunSolgårdenTidanTimmersdalaVårdVård och omsorg

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.