Hoppa till huvudinnehållet

MEDAN DU SOV: Här är nattens händelser

Publicerad:
Arkivbild.
Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Sverige

En man från Extinction rebellion stod inför rätta för att ha stört en budgetdebatt i Göteborgs kommunfullmäktige med rop om att stänga en oljehamn. Då limmade han fast sig där domaren satt, rapporterar Göteborgs-Posten.

Han förklarade det som en protest mot domstolssystemet, som han anser dömer människor för fredliga protester.

Vakter lyckades efter ett tag dra loss mannen, trots att han sade att det inte gick på grund av superlimmet han använt. (TT)

I år har Gävlebocken mött ett nytt oväntat hot mot dess existens – nämligen fåglarna, rapporterar P4 Gävleborg.

– Det är nog ingen av oss som hade kunnat förutse det här, säger Anna-Karin Niemann som är bockens presstalesperson till radion.

Anledningen är årets dåliga skörd och sommarens blöta väder. Det blöta vädret orsakade att halmen blev liggandes och därmed blev kornen kvar på halmen. Det har lockat till sig fåglar som har insett att bocken numera är full med mat.(TT)

Världen

I ett försök att tina upp stämningen och bryta dödläget efter hotet att blockera ytterligare EU-stöd till Ukraina tog Frankrikes president Emmanuel Macron emot den ungerske premiärministern Viktor Orbán i Élyséepalatset på torsdagen.

Macron välkomnade Orbán till en arbetsmiddag för att, enligt det franska presidentkansliet, diskutera ”flera ämnen” på dagordningen inför EU-toppmötet nästa vecka, inklusive ”olika aspekter av europeiskt stöd till Ukraina”.

Tidigare i veckan sände Viktor Orbán ett brev till EU:s rådsordförande Charles Michel där han uppmanade honom att ta bort dessa punkter från dagordningen. (TT)

Fem soldater från Guyana omkom tidigare i veckan när en militärhelikopter kraschade nära Venezuela, uppger Guyanas president Irfaan Ali.

En tjänsteman har tidigare sagt att det inte finns något som tyder på att Venezuela är inblandat i händelsen.

Spänningarna mellan Venezuela och Guyana har ökat drastiskt efter att Venezuela, trots internationella protester, i söndags höll en folkomröstning, med frågan om regionen Essequibo (även stavad Esequiba) i grannlandet Guyana egentligen ska tillhöra Venezuela. Enligt venezuelanska myndigheter deltog 10,5 miljoner av landets 20,7 miljoner röstberättigade invånare, och 95 procent röstade ja.

FN:s säkerhetsråd kommer på fredag att träffas för att diskutera spänningarna mellan länderna. (TT)

Artikeltaggar

Charles MichelDjur och naturEmmanuel MacronEUFNFolkomröstningarFåglarGuyanaGöteborgs-PostenKommunfullmäktigePolitikSportSveriges Radio P4UkrainaVenezuelaViktor Orbán

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.