Hoppa till huvudinnehållet

Snart dags att hissa den blågula flaggan i Bryssel

Publicerad:
Reporter Linus Hellman
Linus Hellman
linus.hellman@sla.se
Foto: Olivier Matthys

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det är snart dags att hissa den svenska flaggan vid Natos högkvarter i Bryssel. Ungern är nu sista landet som måste godkänna Sveriges ansökan. Efter att Sverige nyligen fått klartecken ifrån Turkiet har den svenska Nato-processen nu blivit en del av ungersk inrikespolitik och ytterst avhängigt av en nyckfull ledare i Budapest.

Premiärminister Viktor Orbán förhalar och blockerar alltjämt ett svenskt Nato-medlemskap men det mesta tyder ändå på att vi inom de kommande veckorna blir fullvärdiga medlemmar i den försvarsallians som vi för länge sedan redan borde vara en del av.

Utanför Natos väldiga högkvarter i den belgiska huvudstaden står det en tom flaggstång som väntar på en upphissad blågul flagga. Det sker när Sverige blir fullvärdig medlem i försvarsalliansen. Sannolikt kommer det att kunna ske inom de kommande veckorna.

Häromveckan ratificerade Turkiet den svenska Nato-ansökan. Det turkiska parlamentet gav först klartecken och senare undertecknade också president Erdogan beslutet.

Därmed är det bara Ungern som ännu inte har godkänt den svenska ansökan. Detta trots tidigare uttalande ifrån landets ledning om att Ungern inte skulle vara sist i processen. Det hela kunde ha fått en lösning tidigare den här veckan i Budapest.

Regeringsbänkarna ekade tomma i det ungerska parlamentet tidigare i veckan. Parlamentsledamöterna ifrån Viktor Orbáns parti Fidesz uteblev och därmed kunde ingen omröstningen ske om den svenska Nato-ansökan.
Regeringsbänkarna ekade tomma i det ungerska parlamentet tidigare i veckan. Parlamentsledamöterna ifrån Viktor Orbáns parti Fidesz uteblev och därmed kunde ingen omröstningen ske om den svenska Nato-ansökan. Foto: Denes Erdos

I måndags var det ett extrainsatt sammanträde i det ungerska parlamentet efter krav ifrån oppositionen som ville rösta igenom Sveriges Nato-ansökan. Men företrädare ifrån premiärminister Viktor Orbáns parti Fidesz, som har egen majoritet i parlamentet, dök inte upp varvid en omröstning inte var möjlig att genomföra.

Parlamentets talman som också kommer ifrån Fidesz och landets utrikesminister har sedan tidigare sagt att de inte avser att behandla den svenska Nato-ansökan innan parlamentet återsamlas efter vinteruppehållet den 26 februari.

Där befinner vi oss just nu. Det är uppenbart att den svenska Nato-ansökan har förvandlats till ett inrikespolitiskt spel i Ungern. Pressen ifrån de andra medlemsländerna och särskilt ifrån USA kommer nu att öka på Orbán.

Efter att president Erdogan häromveckan undertecknade det turkiska parlamentets beslut att bevilja Sverige medlemskap i Nato är det bara Ungern som ännu inte har fullgjort sitt åtagande. I Ungern är behandlingen av Nato-ansökan sedan länge avklarad men premiärminister Viktor Orban och hans parti har vägrat att låta frågan gå till omröstningen i det ungerska parlamentet.
Efter att president Erdogan häromveckan undertecknade det turkiska parlamentets beslut att bevilja Sverige medlemskap i Nato är det bara Ungern som ännu inte har fullgjort sitt åtagande. I Ungern är behandlingen av Nato-ansökan sedan länge avklarad men premiärminister Viktor Orban och hans parti har vägrat att låta frågan gå till omröstningen i det ungerska parlamentet. Foto: Geert Vanden Wijngaert

Orbán är en oberäknelig maktspelare men det är oklart vad han har att vinna på att obstruera det hela. Till skillnad ifrån Turkiet så har det inte funnits några avtal mellan Sverige och Ungern i Nato-frågan. Orbán har krävt ett möte med statsminister Ulf Kristersson i Budapest innan Ungern kan godkänna ansökan men det är högst oklart om det kommer att ske.

Som Kristersson konstaterat finns det inget att förhandla om och det vore bättre med ett möte mellan de båda regeringscheferna efter att Sverige blivit fullvärdig Nato-medlem.

Den svenska regeringen vill inte upprepa misstagen ifrån Ankara när Kristersson besökte Erdogan och hela processen därefter urartade för en tid, men något kanske behöver ske för att blidka den ungerske ledaren.

Det är inte bara den svenska Nato-ansökan som Orbán blockerar och förhalar. Även EU:s stödpaket till Ukraina har den bångstyrige ledaren i Budapest länge stoppat. Ungern har försökt spjärna emot men på EU-toppmötet i Bryssel häromveckan nåddes till slut en lösning. Nu blir det omkring 50 miljarder euro i stöd till Ukraina de kommande fyra åren efter att EU-länderna enats. Det är välkommet och helt nödvändigt. Ryssland får inte vinna kriget mot Ukraina. Ett ryskt ockuperat och kontrollerat Ukraina vore förödande och farligt för Europa.

Den svenska Nato-processen har tagit tid. Den har haft sina vändningar och det har varit olika stötestenar längs vägen.

I Natos väntrum – klockan klämtar för Sverige

Det finns helt klart saker som kunde ha gjorts annorlunda ifrån både sittande och tidigare regeringar som jag tidigare har skrivit om.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, Sveriges statsminister Ulf Kristersson och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg på Nato-toppmötet i Vilnius, Litauen i somras. Då kom de överens om att Sverige skulle få bli medlem och nu har Turkiet också ratificerat Sveriges ansökan.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, Sveriges statsminister Ulf Kristersson och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg på Nato-toppmötet i Vilnius, Litauen i somras. Då kom de överens om att Sverige skulle få bli medlem och nu har Turkiet också ratificerat Sveriges ansökan. Foto: Yves Herman

Att Sverige snart blir fullvärdig medlem i Nato är ett stort men viktigt steg. Det är också ett logiskt steg sett till det täta samarbete som redan har etablerats med Nato. Sverige blir också ett mer normalt europeiskt land. Nästan alla europeiska länder är idag medlemmar i Nato. Med Sverige i Nato förstärks säkerheten och stabiliteten i norra Europa i en tid när den europeiska säkerhets- och fredsordningen hotas av Vladimir Putin.

Inrikespolitiskt är det svenska medlemskapet främst en triumf för Ulf Kristersson och hela borgerligheten. Moderaterna och Liberalerna har förespråkat att Sverige ska gå med i Nato i 20 års tid. På senare år har även Centerpartiet och Kristdemokraterna ställt sig positiva. Motståndet har funnits till vänster och det har framförallt kommit ifrån Socialdemokraterna.

Statsminister Ulf Kristersson och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. Det svenska Nato-medlemskapet är en framgång för Kristersson och borgerligheten.
Statsminister Ulf Kristersson och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. Det svenska Nato-medlemskapet är en framgång för Kristersson och borgerligheten. Foto: Jonas Ekströmer/TT

S höll länge kvar i neutralitetspolitiken som om det handlade om att förvalta en slags tradition trots att den sedan länge var överspelad. Inte minst efter vårt inträde i EU och vårt fördjupade samarbete med Nato i samband det. Det krävdes ett krig mitt i Europa för att S skulle svänga om ett svenskt medlemskap men det satt ändå hårt inne.

Magdalena Anderssons famösa uttalande kort efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina 2022 om att det skulle vara ”destabiliserande” om Sverige gick med i Nato sticker ut lika mycket som försvarsminister Peter Hultqvists tal om att ”aldrig medverka” till att Sverige går med i Nato bara några veckor innan Ryssland inledde kriget.

Väntan är snart över. Den svenska Nato-processen befinner sig på upploppet och snart är vi fullvärdiga medlemmar i försvarsalliansen.
Väntan är snart över. Den svenska Nato-processen befinner sig på upploppet och snart är vi fullvärdiga medlemmar i försvarsalliansen. Foto: Henrik Montgomery/TT

Idag finns det en robust majoritet för det svenska Nato-medlemskapet, ty splittringen finns bland partierna till vänster och det är ett faktum som oppositionsledaren får hantera. Av debatten att döma är inte heller entusiasmen särskilt stor inom delar av S inför Nato-anslutningen.

Tiden är snart inne för ett svenskt Nato-medlemskap.

Då inleds ett nytt kapitel i vår försvars- och säkerhetspolitik.

Artikeltaggar

Samhälle