Hoppa till huvudinnehållet

Efter sexskämten – partikamrater stöttar Abrahamsson: ”Skickades i en privat tråd”

Publicerad:
Reporter Jenny Åberg
Jenny Åberg
jenny.aberg@mariestadstidningen.se
Flera av partikamraterna i Mariestad uttrycker öppet sitt stöd för kommunalrådet Johan Abrahamsson. ”Mitt förtroende i det dagliga arbetet är inte förbrukat, han har gått på en plump och gjort något olämpligt”, säger kommunalrådskollegan Henrik Andersson.
Flera av partikamraterna i Mariestad uttrycker öppet sitt stöd för kommunalrådet Johan Abrahamsson. ”Mitt förtroende i det dagliga arbetet är inte förbrukat, han har gått på en plump och gjort något olämpligt”, säger kommunalrådskollegan Henrik Andersson. Foto: Jenny Åberg/Arkiv

Många har reagerat starkt på att Mariestads kommunalråd Johan Abrahamsson (M) har delat rasistiska och sexistiska skämt i en privat chatt. Samtidigt får han stöd från flera lokala partikamrater.

– Förtroendet för Johan kvarstår, säger partikollegan Malin Olsson Lundqvist (M).

Efter P4 Skaraborgs avslöjande att Johan Abrahamsson, ordförande i kommunstyrelsen i Mariestad och förbundsordförande för Moderaterna i Västra Götaland, har skickat skämtbilder av rasistisk, sexistisk och homofob karaktär till tidigare partikollegan Rasmus Möller i en privat chatt har flera kritiska röster hörts.

Men i Mariestad har Abrahamsson partikamraternas stöd. Flera lokala politiker som tidningen har pratat med framhåller att de inte anser att de delade skämten är synonyma med Johan Abrahamssons person.

– Johan är en väldigt genuin person, min uppfattning är att han inte har de värderingar som skämten ger uttryck för, säger Henrik Andersson, vice ordförande i kommunstyrelsen.

Kommunstyrelsens vice ordförande Henrik Andersson (M).
Kommunstyrelsens vice ordförande Henrik Andersson (M). Foto: Jenny Åberg

Han får medhåll av Sara Swahnström, ledamot i kommunstyrelsen och ordförande i äldre- och omsorgsnämnden.

– Jag har mött Johan i politiska sammanhang i tio år och arbetat nära honom i två år. Jag har aldrig sett skymten av rasistiska, sexistiska eller homofoba värderingar, säger hon.

Vad tycker du om skämten han delat?

– Precis som alla andra tycker jag att det är fruktansvärt olämpligt och jag står inte bakom det på något sätt, säger Sara Swahnström.

Sara Swahnström tycker att skämten som Abrahamsson delat som ”fruktansvärt olämpligt”. Arkivbild.
Sara Swahnström tycker att skämten som Abrahamsson delat som ”fruktansvärt olämpligt”. Arkivbild. Foto: Charlotte Ferneman

Henrik Andersson instämmer:

– Det är jätteolämpligt, och det tycker också Johan att det är, säger han.

Han inser att folk reagerar över agerandet.

– Jag förstår att det är en förtroendefråga. För oss i Moderaterna i Mariestad är värdegrundsarbetet viktigt.

Så detta är inte ett sätt att skämta på som förekommer inom Moderaterna i Mariestad?

– Nej. Jag misstänker att det är en jargong som funnits mellan Johan och Rasmus, säger Henrik Andersson.

Har ni pratat om detta inom partiet?

– Det är klart att vi pratar om detta löpande.

Har du fortsatt förtroende för Johan Abrahamsson?

– Jag vet att han är en bra person innerst inne. Han har insett att han gjort fel, jag hoppas att han tar åt sig, lär sig och får bättre värderingar. Det tror jag också att han får. Mitt förtroende i det dagliga arbetet är inte på något sätt förbrukat, jag vet vad han åstadkommer, säger Henrik Andersson.

Stöttar Abrahamsson

Även kommunstyrelseledamöterna Malin Olsson Lundqvist och Richard Thorell uttrycker sitt stöd:

– Jag står bakom Johan och det han skrev på Facebook. Lars Holmin uttryckte det bra i intervjun i MT, meddelandena skickades i en privat tråd, säger Malin Olsson Lundqvist.

”Jag står bakom Johan och det han skrev på Facebook”, säger Malin Olsson Lundkvist. Arkivbild.
”Jag står bakom Johan och det han skrev på Facebook”, säger Malin Olsson Lundkvist. Arkivbild. Foto: Charlotte Ferneman

– Jag har absolut fortsatt förtroende för Johan. Bilden som målas upp stämmer inte överens med den person jag känner och har känt i 30 år. Johan är en rak och tydlig person som inte värderar andra utifrån annat än deras prestation, förklarar Richard Thorell.

Henrik Thorell har fortsatt förtroende för Johan Abrahamsson. Arkivbild.
Henrik Thorell har fortsatt förtroende för Johan Abrahamsson. Arkivbild. Foto: Jenny Åberg

Han tror inte att det inträffade kommer att påverka allmänhetens bild av Mariestad.

– Inte i det långa loppet. Jag vet vad Johan har för värdegrund och vilken linje han driver i sak. Det är det som står på sista raden som är viktigt enligt mitt förmenande.

Läs också

Artikeltaggar

FacebookHenrik AnderssonJohan AbrahamssonKommunstyrelsenMariestadModeraternaPolitikSkaraborgSveriges Radio P4

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.