Hoppa till huvudinnehållet

Basketligan special gästade Skövde: ”Uppskattat bland deltagarna”

Publicerad:
Reporter Anneli Malm
Anneli Malm
anneli.malm@sla.se
Basketligan special spelades för första gången i Arena Skövde. En turnering som spelas på olika platser och som vänder sig till personen med någon form av intellektuell funktionsvariation.
Basketligan special spelades för första gången i Arena Skövde. En turnering som spelas på olika platser och som vänder sig till personen med någon form av intellektuell funktionsvariation. Foto: Anneli Malm

Basketspelare från hela landet sammanstrålade i Arena Skövde. Det var dags för Basketligan special som spelas för första gången i Skövde.

– Vi ser det här som en möjlighet, säger Sven Knutsson, S:t Helena BK.

21 lag från hela Sverige men även från Norge deltog i den ambulerande turneringen Basketligan Special. En turnering som vänder sig till de som har någon form av intellektuell funktionsvariation.

Arena Skövde fylldes med basketspelare, en del deltog i den öppna klassen som avgörs under helgen, andra deltar i flera omgångar av turneringen innan avgörandet sker.

En del av lagmedlemmarna i Borås Basket med tränaren Petronella Lönn Blanc.
En del av lagmedlemmarna i Borås Basket med tränaren Petronella Lönn Blanc. Foto: Anneli Malm
Under både lördag och söndag spelas det basketmatcher i arenan.
Under både lördag och söndag spelas det basketmatcher i arenan. Foto: Anneli Malm

Starta upp

Parasport finns inte idag inom Sankta Helena Basket som håller i helgens arrangemang men ambitionen finns att starta upp det framöver.

– Vi jobbar på att eventuellt kunna få aktiva med någon form av funktionsnedsättning. Skövde kommun har startat upp Para School där de åker runt till olika föreningar och provar på. Vi har precis anmält oss via Sisu och i maj ska de få komma till vår hall och prova på basket, säger Satu Berglund, evenemangsansvarig, S:t Helena Basket.

Sven Knutsson, ordförande S:t Helena Basket och Satu Berglund, evenemangsansvarig säger att de har planer på att starta upp parabasket framöver.
Sven Knutsson, ordförande S:t Helena Basket och Satu Berglund, evenemangsansvarig säger att de har planer på att starta upp parabasket framöver. Foto: Anneli Malm
Gustav Campenhausen, Daniella Sandgren och Dennis Sandgren, Central Stockholm, har varit med i flera omgångar i Basketligan special och såg fram emot att spela i Skövde.
Gustav Campenhausen, Daniella Sandgren och Dennis Sandgren, Central Stockholm, har varit med i flera omgångar i Basketligan special och såg fram emot att spela i Skövde. Foto: Anneli Malm

Flera spelomgångar

Basketligan special spelas vid tre till fyra omgångar per säsong och förläggs på olika ställen, ofta i Stockholmstrakten.

– Den sista omgången är i Göteborg i maj när Göteborgsfestivalen har sin stora cup. Det är för att de ska få vara i en riktig cupmiljö med ett antal tusen spelare och det blir en upplevelse.

Det är inget lokalt lag med i basketligan men det blev ändå en spelomgång i Skövde.

– Vi fick en förfrågan sent i augusti efter att en förening hade dragit sig ur. En landslagskoordinator hade varit här med sitt lag under vår cup, Skövde basketcup, och tyckte att Skövde kunde passa.

”En möjlighet”

Med nära till kommunikationer och hotell och med en bra arena så blev Skövde en av spelorterna.

– Vi ser det här som en möjlighet eftersom vi har tankar på en uppstart för de här ungdomarna att få träna basket. Det är roligt att göra något utöver det vanliga och det är roligt för det är så uppskattat av deltagarna, säger Sven Knutsson, ordförande i S:t Helena Basket.

Central Stockholm var på plats med två lag och Gustav Campenhausen, Daniella Sandgren och Dennis Sandgren såg fram emot dagens matcher.

– Det är roligt och spännande, säger de som kom på en tredje plats i förra omgången.

Jublet steg när bollen satt i korgen.
Jublet steg när bollen satt i korgen. Foto: Anneli Malm
Full fart och med en härlig stämning under basketturneringen.
Full fart och med en härlig stämning under basketturneringen. Foto: Anneli Malm

Artikeltaggar

BasketGöteborgNorgeSkövdeSportTurneringar

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.