Hoppa till huvudinnehållet

Ovanliga salmonellalarmet: Katt i Skövde smittad

Publicerad:
Isak Barrljung
isak.barrljung@sla.se
En katt i Skövde har fått salmonella och ägaren rekommenderas nu ta till en rad åtgärder för att förhindra smittspridning. Katten på bilden har inget med artikeln att göra. Genrebild.
En katt i Skövde har fått salmonella och ägaren rekommenderas nu ta till en rad åtgärder för att förhindra smittspridning. Katten på bilden har inget med artikeln att göra. Genrebild. Foto: Jonas Ekströmer/TT

En katt i Skövde har konstaterats vara smittad med salmonellabakterier. Nu rekommenderar Miljösamverkan östra Skaraborg att katten sätts i husarrest.

Salmonella hos katter är inte helt vanligt. Under förra året konstaterades endast 151 stycken fall bland de fyrbenta husdjuren i Sverige. Den vanligaste källan till smitta är att den överförs från småfåglar som katten i fråga varit i kontakt med, enligt statens veterinärmedicinska anstalt.

Däremot är Västra Götaland den plats där överlägset flest katter konstateras smittade, över en tredjedel av fallen under 2023 skedde i länet.

När en katt konstateras vara smittad meddelar Länsstyrelsen kommunen, i detta fall Skövde kommun. Därefter är det kommunens ansvar att isolera smittan och förhindra smittspridning.

Därför landar uppdraget på Miljösamverkan östra Skaraborgs bord. I ett mejl till kattägaren hänvisar man till statens veterinärmedicinska anstalt och skriver bland annat att ”Inomhusvistelse tiden närmast efter att kliniska symtom har setts hos katten kan vara aktuell, för att förhindra att en redan nedsatt katt jagar och äter ytterligare salmonellainfekterade fåglar”.

Därtill rekommenderas kattägaren bland annat att vidta extra renlighetsåtgärder, som att tvätta händerna noggrant efter att kattlådan rengjorts och att den sjuka katten inte ska vistas på bord, diskbänkar eller andra ställen med anknytning till mat.

Artikeltaggar

SalmonellaSkaraborgSkövdeSkövde kommunSmittorVård och omsorg

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.