Hoppa till huvudinnehållet

Rejält ökad kostnad för snöröjning: ”Kommer bli en dyr vinter”

Publicerad:
Reporter Anneli Malm
Anneli Malm
anneli.malm@sla.se
35 miljoner kronor mer har snöröjningen kostat för 2023 jämfört med året innan. Mer snö är en bidragande orsak men timpriset för en full snöröjningsinsats har också ökat rejält.
35 miljoner kronor mer har snöröjningen kostat för 2023 jämfört med året innan. Mer snö är en bidragande orsak men timpriset för en full snöröjningsinsats har också ökat rejält. Foto: Johan Espefält

35 miljoner kronor dyrare snöröjning 2023 än året innan. Mer snö är den främsta anledningen till den ökade kostnaden. Men även timkostnaden för en full utryckning har ökat rejält.

– Timkostnaden är betydligt dyrare i dag men vi gör det mycket snabbare, säger Jesper Nyström, Skövde kommun.

Kostnaden för snöröjning uppgick 2022 till 19 195 373 kronor, under 2023 låg den på hela 54 181 013 kronor. En skillnad på runt 35 miljoner kronor. Kostnaden för snöröjning hittills i år uppgår till närmare 800 000 kronor och då är inte det sista snöfallet inräknat.

– Vintern började extremt tidigt och nu är vi snart i mitten av februari och det ska komma mer snö. Det kommer bli en dyr vinter, säger Jesper Nyström, enhetschef på driften, Skövde kommun.

Full röjning

Under snöfallet som kom under natten mellan tisdag och onsdag var alla tillgängliga resurser ute för att röja snö i skift. Det handlar om närmare 60 fordon och av dem är runt ett 15-tal kommunens egna. I insatsen ingick även runt 25 personer som handskottade trappor och nödutgångar.

– Nu ser det ut som det ska bli ett par dagar mellan snöfallen så vi hinner städa upp ordentligt och få bort vallar och liknade. Så att vi minimerar klagomål och obekvämheter för folk som ska ut och röra sig i det här. Men när det kommer mycket snö på en gång får man tyvärr räkna med lite snövallar och att det är lite besvärligt.

Under onsdagsnatten skedde elva utkallningar av snöröjarfordon. En utkallning är inte för hela Skövde utan för olika delar som fastigheter, gång- och cykelbanor och gator i olika områden.

Jesper Nyström, enhetschef drift Skövde kommun, säger att de har högre krav på sig nu att röja snö snabbare än tidigare. Nu gäller tio timmar på ett område mot uppåt 20 timmar tidigare.
Jesper Nyström, enhetschef drift Skövde kommun, säger att de har högre krav på sig nu att röja snö snabbare än tidigare. Nu gäller tio timmar på ett område mot uppåt 20 timmar tidigare. Foto: Isak Barrljung

Dyrare per timme

För några år sedan kostade en full snöröjarinsats runt 80 000 kronor i timmen, idag ligger den kostnaden betydligt högre.

– Vi har många fler fordon inne idag för att klara av det mycket snabbare än för några år sedan. Tidigare kunde vi vara ute och skava i uppåt 20 timmar innan vi var färdiga med ett område. I dag är det sagt att det ska vara klart på tio timmar och då har vi försökt att anpassa oss efter det och tagit in betydligt fler maskiner. I dag kostar en insats, med alla våra egna och entreprenörens, 190 000 kronor i timmen. Det har ökat ganska ordentligt.

Beror det på att ni har fler fordon inne eller beror det på att upphandlingen har blivit dyrare?

– Upphandlingen är betydligt dyrare än för några år sedan. Det beror till viss del på att kraven har skärpts på våra entreprenörer att de måste vara snabbare och mer på hugget. Vi kör själva med ett 15-tal fordon och där har priserna också gått upp men det är snarare i takt med inflationen. Det är inte alls så mycket som hos vår externa entreprenör, där har det stuckit iväg betydligt mer. Det är dyrare idag.

Men det är inte bara de högre kraven som gjort att den senaste upphandlingen har blivit betydligt dyrare.

– Vi fick bara in ett anbud på senaste upphandlingen, tyvärr är konkurrensen inte jättestor så vi var tvungna att acceptera det priset de hade.

Dyrare snöröjning

Beräknat på helår så är kostnaden för snöröjningen närmare 35 miljoner kronor dyrare 2023 jämfört med 2022.

– Det beror framförallt på antalet utkallningar, att vi har kallat ut så otroligt mycket fler gånger. 113 tillfällen 2023 jämfört med 46 under 2022 vilket är mer än det dubbla.

Till det tillkommer även 79 tillfällen för enbart halkbekämpning under 2023 mot 47 året innan.

16 miljoner kronor

Jämför man snösäsongen 2022/2023 med 2023/2024 har kostnaden ökat med 16 miljoner kronor och den säsongen är inte slut än.

– Vinter 2022/2023 kostade 14 miljoner kronor, vinter 2023/2024 har kostat 30 miljoner fram till för någon vecka sedan. Totalt på både gata och fastighet har vi haft 71 utkallningar den här vintern mot 29 förra vintern. Där är kostnaden per utkallning lägre den här vintern med 421 000 kronor mot 481 000 kronor förra vintern, säger Jesper Nyström och tillägger:

– Det är betydligt dyrare per timme men vi är betydligt effektivare när vi är ute. Vi jobbar snabbare att få bort snön. Den stora anledningen till kostnadsökningen är absolut antalet utkallningar, antalet enskilda snöfall och tillfällen med halka.

Ingen besparing

Han betonar att de inte ligger några besparingar när det gäller snöröjningen och att det inte är anledningen till att någon gata plogas sent eller att det är halt på en vägsträcka.

– Både vi och vår entreprenör XR har verkligen dammsugit Skaraborg och trakterna här omkring på snöröjningsfordon och försökt få med alla vi har. Det finns inga besparingsbeting men sen försöker vi naturligtvis se till att det utförs så kostnadseffektivt som möjligt. Men vi drar inte ned på snöskottningen utan det är samma hårda krav och till och med tuffare med de här tio timmarna. Det är så vår beställning ser ut från politiker och tjänstpersoner och det är det som vi utför.

Artikeltaggar

FastigheterHalkaSamhälleSkaraborgSkövdeSkövde kommunSnöSnöröjningTrafikXR

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.